Mesterházy: tévesen értelmezte a magyar-szlovák incidenst az EU Bizottság szóvivője

Mesterházy Attila szerint az Európai Bizottság ügyeletes szóvivője hétfői nyilatkozatával, miszerint kétoldalú ügynek tekinti az Európai Bizottság a múlt pénteki magyar-szlovák diplomáciai incidenst, tévesen értelmezte a helyzetet. Az MSZP frakcióvezetője kedden reggel a Magyar Televízió Napkelte című műsorában beszélt erről.

Hozzátette: véleménye szerint az Európai Unió ezeket a konfliktusokat szeretné távol tartani magától.

Michael Mann, az EU legfőbb végrehajtó testületének ügyeletes szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére mondta azt, hogy az esetet olyan kétoldalú ügynek tekintik, amelyben az Európai Bizottság semmilyen formában nem érintett.

A frakcióvezető méltatlannak nevezte azt a helyzetet, amelybe a szlovák fél hozta a köztársasági elnököt, amikor augusztus 21-én nem engedték be Szlovákiába. Mint mondta, egységesen fel kell lépnie az ügyben a magyar félnek.

A szocialista politikus kiemelte: az államfő révkomáromi látogatását viszonylag hosszú időn keresztül készítették elő, tehát a szlovák fél pontosan tudta, hogy mikor megy a szoboravatásra Sólyom László. Úgy fogalmazott: az államfő talán választhatott volna a látogatására "szerencsésebb dátumot", azonban a szlovák fél részéről az előkészítés során nem érkezett ilyen jelzés se a Külügyminisztériumba, se máshová.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.