Mesterházy: Az MSZP nem támogat semmilyen, Magyarország elleni szankciót

Az Európai Unió semmilyen formában sem büntetheti Magyarországot és a magyar embereket a kormány hibás lépései miatt – erről akarta meggyőzni tárgyalópartnereit Brüsszelben Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke és frakcióvezetője, aki kétnapos látogatásán hat EU-biztossal, Martin Schulzcal, az Európai Parlament (EP) elnökével és Hannes Swobodával, a szocialista EP-frakció vezetőjével találkozott.

– A Magyar Szocialista Párt semmilyen szankciót nem támogat az Európai Parlamentben, amely Magyarországtól bármilyen forrásokat vonna meg, bármilyen szavazati jogot vonna meg. Egyetlen eurócentet sem lehet Magyarországtól elvenni azért, mert a kormány téves politikai döntéseket hoz – szögezte le a pártvezető Brüsszelben újságíróknak. Mesterházy Attila arra kérte a szocialista EP-delegáció tagjait, hogy semmilyen olyan kezdeményezést ne támogassanak, amely akár a hetedik cikkely alkalmazására vonatkozik, akár bármilyen formában a kohéziós források vagy más forrás megvonására irányul.

Ezt a problémát nekünk magyaroknak Magyarországon kell rendezni, mégpedig kormányváltással – közölte Mesterházy, s hozzátette: a kormánynak a jogállam, a fékek és ellensúlyok rendszere ellen elkövetett tetteit csak úgy lehet orvosolni, ha a választásokon leváltják a kormányt. – Ez a magyar emberek ügye, amelybe Brüsszelnek ilyen formában nem szavad beavatkoznia – mondta a szocialista pártelnök. Azon azonban Mesterházy szerint nem szabad meglepődni, ha az Európai Unió és az Európa Tanács számon kér rajtunk szabályokat, alapelveket, normákat, hiszen önként csatlakoztunk ezekhez a szervezetekhez.

Emlékeztetett: a Fidesz ellenzékben nagy tudással bíró, független szervezetként hivatkozott az ET tanácsadó szervére, a Velencei Bizottságra. Mesterházy felidézte: találkozói során nem tapasztalta, hogy Magyarország elszigetelődött volna az EU-ban, hanem inkább rokonszenvet, szolidaritást, segítőkészséget érzett a tárgyalópartnerek részéről az ország felé. Mint mondta, az aggodalom, a kritika a kormány és a miniszterelnök politikájának szól, és nincs közük Magyarország, a magyar nép megítéléséhez.

Lapunk kérdésére Mesterházy Attila elmondta, azért álltak most ki a hetes cikkely alkalmazásával szemben, mert most erősödtek fel az erre vonatkozó kezdeményezések, miközben az EU próbálja megerősíteni az alapelvekhez kötődő monitoringrendszert. – Van egy határ, amit nem léphet át az Európai Unió, mert az a magyar emberek érdekeit sérti – fogalmazott a pártvezető. Újságírói kérdésre Mesterházy elmondta, nem tapasztalta, hogy kettős mércét használnának Magyarországgal szemben, de ha így lenne, azt elfogadhatatlannak tartja.

A túlzottdeficit-eljárásra vonatkozó újságírói kérdésre Mesterházy Attila elmondta: az a jó, hogyha semmilyen eljárás nincs Magyarországgal szemben, ehhez az kell, hogy a kormány felelős gazdaságpolitikát folytasson. Mesterházy közölte: az ő gazdaságpolitikájuk ilyen, s ezért támogatják az ERM–2 rögzített árfolyam-mechanizmushoz való csatlakozást, mert – ahogy fogalmazott – Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy minél előbb teljesítse az eurócsatlakozás feltételeit, de ez nem kötődik azzal össze, hogy mikor csatlakozik Magyarország a valutaövezethez. (Mesterházy kedden és szerdán Neelie Kroes holland, Maros Sefcovic szlovák, Michel Barnier francia, Andor László magyar, Johannes Hahn osztrák és Stefan Füle cseh EU-biztosokkal tárgyalt.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.