Mesterséges köd Kaczynski zuhanásánál?

Ennek vizsgálatára kérte fel a CIA-t az a lengyel ügyész, akitől nemrég vették el az elnök halálának ügyét, miután kiderült, hogy lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) volt vezetőivel és az ellenzéki Jog és Igazságosság párt politikusaival is kapcsolatban állt.

Marek Pasionek lengyel ügyésztől azért vonták el a Tu-154-es kormánygép 2010. április 10-i szmolenszki katasztrófája vizsgálatának felügyeletét, mert kapcsolatban állt amerikai ügynökökkel, a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) volt vezetőivel és az ellenzéki Jog és Igazságosság párt politikusaival, és vizsgálati eredményeket szivárogtatott ki a Rzeczpospolita és a Nasz Dziennik című lengyel lapnak - tudta meg a Gazeta Wyborcza című lap.

Pasionektől, aki a lengyel katonai főügyészségen dolgozott civil ügyészként, múlt csütörtökön elvették a szmolenszki vizsgálat aktáit, és lepecsételték az irodáját. Fegyelmi eljárás is indult ellene. Andrzej Seremet lengyel főügyész csak pénteken értesült Pasionek felfüggesztéséről (ehhez nem is volt szükség az ő hozzájárulására), amelyről az ügyész felettese, a katonai főügyészség főnöke, Krzysztof Parulski tábornok tájékoztatta őt. Seremet nem nyilatkozott az ügyben, mert ő hivatott megvizsgálni Pasionek esetleges fellebbezését.

Pasionek felfüggesztésére azután került sor, hogy a poznani ügyészség vizsgálatot folytatott ellene a szmolenszki katasztrófa vizsgálati eredményeinek a sajtóhoz történt eljuttatása miatt. A Gazeta Wyborcza hétfőn közölt értesülései szerint Pasionek a Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő vezette ellenzéki Jog és Igazságossághoz (PiS) kötődött. Kezdetben a titkosszolgálatok koordinálásával megbízott Zbigniew Wasserman munkatársa volt, a PiS kormányzásának utolsó időszakában pedig a katonai főügyészséghez helyezték át.

A baloldali liberális újság megszerezte Pasionek mobiltelefonos hívásainak listáját, amelyből kitűnik, hogy többször beszélt a jobboldali Nasz Dziennik és a konzervatív Rzeczpospolita című lapok újságíróival. Többször hívta a PiS központját és egyik parlamenti képviselőjét is. Az ügyészség ki is hallgatta emiatt, de ő tagadta, hogy újságírókkal állt volna kapcsolatban.

A lap értesülései szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökeitől egyebek között azt kérte, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy az oroszok nem idézhettek-e elő mesterséges ködöt a szmolenszki katonai repülőtéren (a Lech Kaczynski elnököt és a 95 főnyi kíséretét szállító repülőgép sűrű ködben, leszállás közben zuhant le). A Gazeta értesülései szerint találkozókra került sor Pasionek, valamint a lengyel belbiztonsági ügynökség korábbi vezetői és amerikai illetékesek között a varsói amerikai nagykövetségen.

Pasionek nem közvetlenül vizsgálta a szmolenszki katasztrófát, hanem egyike volt annak a két ügyésznek, akik felügyelték a nyomozást. Főnökével, Parulski tábornokkal rossz viszonyban volt, konfliktusuk különösen kiéleződött, amikor 2010 júniusában Pasionek a katasztrófa ügyében Moszkvába utazott. 16 napig tartózkodott ott, de csak 3 napig dolgozhatott, mert az ügyészség nem intézte el a szükséges akkreditációt.

A PiS illetékesei és Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszter szerint Pasioneknek joga volt ahhoz, hogy bizonyos információkat átadjon harmadik félnek, amelyekről úgy vélte, hogy szükségesek lehetnek a további vizsgálatokhoz. Jogi szakértők szerint az a kérdés, hogy ezt saját kezdeményezésre, a vizsgálati eredmények iránt érdeklődő fél megfelelő hivatalos beadványa nélkül tette-e, mert ez esetben helye van az ellene indított fegyelmi eljárásnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.