Mesés kincset talált Prágában három ukrán vendégmunkás

Becslések szerint a többládányi ezüstkincs 6,28 millió koronát ér, művészi értéke pedig felbecsülhetetlen. A kincseket valószínűleg a második világháború idején vagy 1945-ben rejthették el.

Fejenként 200 ezer korona (hozzávetőleg 2,2 millió forint) jutalmat szavazott meg a prágai önkormányzat annak a három ukrán vendégmunkásnak, akik több mint három évvel ezelőtt a cseh fővárosban páratlan értékű, elrejtett ezüstkincseket találtak, és azokat hiánytalanul átadták a fővárosi polgármesteri hivatalnak.

Az ukrán férfiak 2008 őszén az árvizek során megromlott állagú prága-smíchovi lakások felújításánál segédkeztek, amikor az egyik ház pincéjében elásott ládákat találtak, amelyekben 490 kilogrammnyi ezüst ékszert, étkészleteket, különböző érméket, IV. Vencel idejéből származó, továbbá porosz és a cári Oroszországból származó pénzeket rejtettek el. Becslések szerint a talált tárgyak 6,28 millió koronát érnek, művészi értékük pedig felbecsülhetetlen – vélekedett Zuzana Strnadová, a prágai városi múzeum igazgatónője.

Szakértők szerint a kincseket valószínűleg a második világháború idején vagy 1945-ben rejthették el. Többen feltételezik, hogy Josef Vokurka neves prágai ékszerész és  numizmatikus cselekedett így, aki a családjával együtt a koncentrációs táborban hunyt el. Miután 2008 novembere óta a nyilvános felhívásra senki sem jelentkezett, a ládák tartalma a fővárosi önkormányzat döntése alapján a prágai városi múzeum tulajdonába került, ahol megkezdték az ékszerek vizsgálatát és rendszerezését.

– A cseh törvények ugyan nem rendelkeznek ilyen esetben kötelező jutalomról, mi azonban úgy döntöttünk, hogy anyagiakkal is elismerjük az ukrán munkások becsületességét. Határozatunkkal remélhetően másokat is hasonló, példamutató cselekedetre ösztönzünk – nyilatkozta Bohuslav Svoboda, Prága főpolgármestere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.