Mérséklődött az ebolajárvány Libériában

A nyugat-afrikai ország ismét megnyithatja határait. Az elmúlt hetekben csökkent az újabb ebola-megbetegedések száma Libériában.

Ellen Johnson Sirleaf libériai elnök pénteken bejelentette, hogy a határátkelők megnyitása mellett feloldják a több hónapja tartó kijárási tilalmat is – írja a BBC.

Az új ebolafertőzöttek száma visszaesett Libériában. A vírus csúcspontjához képest tizedannyian kapták el a betegséget.

Egészségügyi tisztviselők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a csökkenés változatlan maradt az elmúlt hónaphoz képest, így a járványveszélyre még mindig oda kell figyelni az országban.

Dr. Bruce Aylward, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eboláért felelős megbízottja elmondta, hogy az adatok a fertőzések meredek csökkenését mutatják. Egy héten körülbelül 120-150 új esetet regisztrálnak.

A vírus tavalyi kitörése óta több mint 9300 ember vesztette életét Nyugat-Afrikában. A járványban leginkább érintett Libéria, Guinea és Sierra Leone ígéretet tett arra, hogy nullára csökkenti a fertőzöttek számát a következő két hónapban.

Az ebolajárvány Libériát érintette a legsúlyosabban. A magas fertőzésveszély miatt az ország határait lezárták, és rendkívüli állapotot hirdettek, melynek részeként éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. Ezt oldotta fel vasárnaptól Johnson Sirleaf elnök.

A libériai iskolákat már a múlt héten megnyitották. A személyzet hőmérőket kapott, amivel ellenőrizhetik a tanulók lázát, és a tanintézményekben kötelezővé tették a kézmosást, melyhez klóros vizet biztosítanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.