Merre jár a titkos izraeli tengeralattjáró "flotta"?

Izrael elrettentő atomerejének fontos részét jelentik a tengeralattjárók, mivel egy esetleges atomtámadás esetén a tengerről válaszcsapást mérhetnek - mindezt persze a cenzúra miatt a külföldi sajtót idézve ecsetelte az egyik izraeli híradó tengeralattjárókat bemutató riportja.

Az izraeli haditengerészetnek jelenleg három tengeralattjárója járja teljes titokban a vizeket - amelyek békés időkben elsősorban kémfeladatokat látnak el -, az utóbbi hónapokban a Földközi tengert is több ízben elhagyták a szuezi csatornán a Vörös tenger irányába, onnan a tenger alatt követik az iráni fegyverek Gázába, Libanonba juttatását.

Egy-egy „delfin" típusú tengeralattjáró legalább félmilliárd dollárt kóstál, de egyre nagyobb szerepüket jelzi, hogy Németországban két újabbat gyártanak már izraeli megrendelésre.

Az izraeli tengeralattjárók érdekessége, hogy a helyi tengerészbabona szerint nők, vagyis katonalányok nem tehetik lábukat fedélzetükre, mert ez azonnal valamely műszer meghibásodását okozná.

 

Delfin típusú izraeli tengeralattjáró Tel Aviv közelében a zsidó állam függetlenségének 60. évfordulóján, 2008. májusában
Israeli Navy submarine "Dolphin" sails along the Mediterranean coast of Tel Aviv (background) during a special military display for Israel's 60th Independence Day on May 08, 2008. The "Dolphin", a German-built submarine, is 56.4m long with a cruising range of 4500 nautical miles. It is armed with ten 21-inch multi-purpose tubes for torpedoes, mines, missiles and decoys. AFP PHOTO/GALI TIBBON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.