Merkelt is kiütheti a liberális harakiri

A német kancellár egyelőre nem aggódik, pedig elemzők szerint akár Berlinig is elérhetnek az észak-rajna–vesztfáliai (NRW) előre hozott választások hullámai.

Németország legnépesebb, 18 millió lakosú tartományában eddig kisebbségben kormányzott a szociáldemokrata párt (SPD) és a zöldek, de most megerősíthetik vezető szerepüket. A „szocdem Merkelnek” is tartott Hannelore Kraft (SPD) kabinetje a tartományi költségvetés szavazásakor bukott meg szerdán. Kraft abban bízott, hogy a szabad demokraták voksaival végül átmegy a büdzsé, de az FDP az utolsó pillanatban megmakacsolta magát: ragaszkodnak a takarékossághoz, és nem adják áldásukat az eladósodásra – mondták. Ezzel az FDP valószínűleg politikai harakirit követ el: a májusi előre hozott választásokon az SPD és a zöldek várhatóan megszerzik a többséget, így külső támogatás nélkül kormányozhatnak, de a liberálisok az előrejelzések szerint be sem jutnak majd a parlamentbe.

Észak-Rajna–Vesztfália már többször jelzett fordulatot az országos politikában is. Amikor a szociáldemokraták 2005-ben elvesztették itt a választásokat, Gerhard Schöder kénytelen volt előre hozott választásokat kiírni – amelyben aztán alulmaradt Merkellel szemben. Amennyiben a szabad demokraták mélyrepülése folytatódik, és nem jutnak be a tartományi parlamentbe, a párt vezetése alatt is forróvá válhat a talaj. A kudarc elsöpörheti az alkancellár-pártelnök Philipp Röslert, vezetési válságot okozhat a pártban, és komoly koalíciós feszültséghez is vezethet. Ezzel elvonhatja a kancellár figyelmét az európai válságkezelésről is. Könnyen megeshet, hogy Merkel, aki már a 2013-as szövetségi választásra készül, kénytelen lesz más koalíciós partner után nézni, ha meg akarja célozni a harmadik ciklusát is.

Hannelore Kraft 2010-es választási győzelme után. Előnyben a szocdem Merkel
Hannelore Kraft, top candidate for the Social Democratic party SPD in the federal state elections of North Rhine-Westphalia (NRW) waves to her supporters at the party headquarters in Duesseldorf after first exit polls were published on TV May 9, 2010. Germans punished Chancellor Angela Merkel's centre-right coalition in a state vote on Sunday, depriving her of a majority in the upper house of parliament after she angered many by agreeing to aid Greece. REUTERS/Wolfgang Rattay (GERMANY - Tags: POLITICS ELECTIONS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.