Merkelt oktatják a bajorok

Vasárnap tíz éve, hogy Angela Merkel első alkalommal letette a kancellári esküt, ám valószínűtlen, hogy önfeledten tudta volna ünnepelni a jubileumot. Egy nappal korábban Horst Seehofer bajor miniszterelnök nyílt színen oktatta ki.
A hétvégén tartotta tisztújító kongresszusát a CSU, a keresztényszocialista bajor „állampárt". Az illendőség pedig azt diktálta, hogy a nagytestvér CDU pártelnöke, jelen helyzetben Merkel is felszólaljon az eseményen. A kancellár a politikai megfigyelők szerint inkább megúszni igyekezett beszédét, és tartózkodott attól, hogy a menekültválság ügyében a bezárkózás pártján álló bajor bázisnak tetsző ígéreteket tegyen. Jó pontokat amúgy is csak azzal tudott volna szerezni, ha a Münchenből követelt befogadási limitet felkarolja. A CSU elképzelései szerint maximalizálni kéne az adott évben befogadott emberek számát, Merkel azonban nem akar hallani ilyen határról.
Seehofer és Merkel. Pontról pontra
Seehofer és Merkel. Pontról pontra
Michael Dalder / Reuters

A gyér tapssal kísért kancellári beszéd után Seehofer házigazdaként igen barátságtalan gesztust tett. A pulpitushoz lépett, és Merkelt maga mellé állítva pontról pontra szembesítette testvérpártja elnökét a bajor követelésekkel. A publikum ekkor magához tért, és többször is hosszan tartó tapssal éreztette, hogy nem a kancellár oldalán áll. Merkel kővé vált a tudósítások szerint, és a 13 perces kioktatás végén sietve távozott a rendezvényről.

Merkelnek az sem tetszhet, hogy a jelek szerint a CSU igazi bajnoka már nem is a 66 éves Seehofer, hanem a bajor miniszterelnöki poszton őt követni akaró Markus Söder. A tartományi pénzügyminiszter már a párizsi merényletek másnapján bocsánatkérést és teljes stratégiaváltást követelt a kancellártól. Ő volt a tisztújító kongresszus igazi sztárja. Valószínűleg az ő támogatói köréből kerültek ki azok, akik Seehofer újraválasztása ellen szavaztak. Végül a pártelnök 87 százalékot kapott, ami Seehofer eddigi leggyengébb értéke, és megfigyelők egyöntetű értékelése szerint érzékeny vereséget jelent számára. A német politikai barométer konfrontációra áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.