Merkelnek is fájhat a feje az amigók miatt

A bajor tartományi kormány három minisztere visszafizeti azt a pénzt, amelyet rokonaik foglalkoztatásáért vettek fel éveken át az államkasszából.

Helmut Brunner (CSU) mezőgazdasági miniszter szombaton bejelentette, hogy megtéríti azt a 13 500 eurót, amelyet feleségének fizetett ki 2008 óta a képviselői irodájában végzett munkája fejében. – Az összeget jótékony célra fizetem be – nyilatkozta a keresztényszociális politikus, aki előtt hasonló nyilatkozatot tett két másik CSU-s tartományi miniszter: a kulturális tárcát irányító Ludwig Spänle és az igazságügyért felelős Beate Merk.

Mint az MTI írta, Bajorországban törvény tiltja, hogy politikusok elsőfokú rokonaikat (házastárs, szülő, gyermek) foglalkoztassák irodájukban, és őket a bajor államtól kapott költségátalányból fizessék. Ennek dacára 2000 óta a tartományi gyűlés 79 képviselője alkalmazta és fizette valamelyik közeli rokonát. A legkirívóbb eset Georg Schmied CSU-frakcióvezetőhöz kapcsolódik: a múlt héten lemondani kényszerült politikus éveken át havi 5500 euróért alkalmazta irodájában a feleségét.

A német sajtó közben már arról cikkezett, hogy Horst Seehofer bajor tartományi kormányfőnek és CSU-elnöknek hamar rendet kell teremtenie a pártjában, különben az Amigo-botrányként elhíresült „családi gondoskodás” – alig öt hónappal a Bundestag-választások előtt – a délnémet tartományt több évtizede uraló CSU-nak, valamint a nagyobbik testvérpártnak, az Angela Merkel kancellár vezette CDU-nak is komoly gondokat okozhat. A közvélemény-kutatók szerint a bajor politikusok viselkedése tovább rombolja a politikai-gazdasági elittel szemben amúgy is megcsappant választói bizalmat – emlékeztetett a Spiegel Online.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.