Merkel Washingtonban: két puszi és kitüntetés

Németországot az Egyesült Államok egyik legszorosabb szövetségeseként méltatta Barack Obama amerikai elnök, amikor kedden a Fehér Háznál vörös szőnyeges fogadtatásban részesítette a Washingtonban állami látogatáson tartózkodó Angela Merkel német kancellárt.

Merkel, akit fogadásakor Obama kétfelől megcsókolt, a kétoldalú viszonyban - például Líbia ügyében - jelentkező nézeteltéréseken túllépve barátinak minősítette Washington és Berlin viszonyát.

A hivatalos tárgyalásokat megelőzően a két vezető hétfőn este egy mintegy kétórás magánvacsora keretében folytatott eszmecserét az amerikai főváros Georgetown negyedének elegáns, 1789 nevű éttermében. Médiaértesülések szerint a beszélgetésen szó esett az európai adósságválságról és arról is, hogy ki legyen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) következő vezérigazgatója.

„Nyilvánvaló, hogy egyikünk sem egészen úgy néz ki, mint a bennünket megelőző vezetők” - jelentette ki taps közepette a német kancellárt a Fehér Ház déli gyepén fogadó amerikai elnök, aki hangsúlyozta, hogy a két ország viszonya azt példázza, miként válhatnak az egykori ellenségek szövetségessé.

"Európának és Németországnak nincsen jobb partnere Amerikánál" - mondta Merkel.

A kétoldalú hivatalos tárgyalások és közös sajtótájékoztató után este Obama elnök díszvacsorát ad Angela Merkel tiszteletére a Fehér Házban, amelyen Szabadság Éremmel tűnteti ki a német kancellárt - ez a legmagasabb polgári elismerés Amerikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.