Merkel teljesen kikelt magából az NSA miatt

A német kancellár állítólag az NDK rettegett titkosszolgálatához, a Stasihoz hasonlította az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA) Barack Obama amerikai elnök előtt.

Egy Barack Obamával folytatott, veszekedésig fajuló vitában az NDK rettegett titkosszolgálatához, a Stasihoz hasonlította az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséget Angela Merkel – szellőztette meg a héten a New York Times annak kapcsán, hogy két hónappal a botrány kitörése után állítólag személyesen Barack Obama is ígéretet tett arra, hogy az NSA a jövőben többé nem fogja lehallgatni a német kancellárt. Két hónapja a Spiegel az NSA volt informatikusától, Edward Snowdentől származó dossziékra hivatkozva írta meg, hogy az NSA tíz éven át lehallgatta Merkel mobiltelefonját, a német kancellár pedig a sajtóból szerzett tudomást a dologról. Merkel ezután beszélt Obamával, és vágta állítólag az amerikai elnök fejéhez, hogy amit az NSA csinál, az őt a Stasira emlékezteti. Pedig a Fehér Háznak megbíznia sem lenne szabad abban az NSA-ban, amelyik hagyta, hogy Snowden kitakarítsa – fűzte hozzá pikírten a német kancellár, arra utalva, hogy a szivárogtató a titkosszolgálat hawaii irodájában és korábban máshol is tízezrével másolhatta le a világszerte zajló adatgyűjtési és megfigyelési programokról szóló dokumentumokat.

Német kormányzati forrásokra hivatkozva a New York Times egyébként azt írja, hogy az amerikaiak csak azt ígérték meg, hogy az NSA Merkel mobilját többé nem fogja lehallgatni, azt nem mondták, hogy másokra nem szállnak rá. Bár Berlin átfogó, az egymás elleni kémkedést tiltó kétoldalú szerződést akar, washingtoni tisztségviselők szerint ez utóbbi precedenst teremtene, amelyre ők azért is nemet mondanak, mert utána a többi szövetségesük is a hasonló szerződések ötletével nyúzná őket. Az eddig nyilvánosságra hozott Snowden-dossziék tanúsága szerint a világon egyébként 35 olyan vezető politikus van, akit az NSA lehallgat. Keith Alexander NSA-igazgató ennek kapcsán mondta nemrég, hogy az Egyesült Államok válaszút előtt áll: kémkedik a szövetségesei után, vagy minden részletre kiterjedően bevonja őket az adatgyűjtési és megfigyelési programokba.

Az Egyesült Államok és szövetségesei kapcsolatát most a bizalmatlanság légköre hatja át. Erre jellemző, hogy Snowden főszereplésével januárban az Európai Parlament meghallgatást akar tartani az NSA-ról. Ez Mike Rodgers, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának az elnöke szerint nem jó ötlet: ahogy a republikánus politikus fogalmazott, „nem tűr nyomdafestéket”, amit a tervezett meghallgatásról gondol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.