Merkel és Steinbrück vitája a műsorvezetőkkel

Inkább a műsorvezetőkkel, mint egymással vitatkoztak a német kancellárjelöltek vasárnap este.

A parlamenti választások előtt három héttel megrendezett televíziós vitától főként az ellenzéki szociáldemokraták vártak sokat: ez volt az utolsó esély, hogy kancellárjelöltjük, Peer Steinbrück (SPD) legalább a bizonytalan szavazókat maga mellé állítsa. Angela Merkel (CDU) meglehetősen szigorúan kezdett és többször összetűzött az egyik műsorvezetővel, Stefan Raabbal, aki megpróbálta belefojtani a szót.

Angela Merkel és Peer Steinbrück a vita előtt - inkább a nézőkre, mint egymásra koncentráltak
German Chancellor Angela Merkel shakes hands with her challenger, the top candidate in the upcoming German general elections of the Social Democratic Party (SPD), Peer Steinbrueck, during their TV duel in Berlin, September 1, 2013. German voters will take to the polls in a general election on September 22. REUTERS/ARD/Max Kohr/Pool (GERMANY - Tags: POLITICS ELECTIONS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. MANDATORY CREDIT. ATTENTION EDITORS: PICTURE TO BE USED ONLY IN RELATION TO THE TV DEBATE

A két kancellárjelölt főként saját pártja programját mondta fel, így egymással nagyon keveset vitatkoztak. Angela Merkel szokás szerint kevés konkrétummal operált, de igyekezett erősíteni a tévénézőket abban, hogy az ország erős, jó irányba halad, és ha ő marad a kancellár, tartani fogják ezt az irányt: Németország versenyképes marad, külföldön el tudja adni a termékeiket, mert ez az érdekük.

Steinbrück próbált a társadalmi igazságosságra kitérni:  felhozta, hogy hiába hangoztatja Merkel, hogy milyen alacsony a munkanélküliség (háromillió fő egy nyolcvanmilliós országban), egyáltalán nem mindegy, hogy milyen munkát végez valaki és mennyiért. Sokan olyan keveset keresnek, hogy mellette még segélyt is fel kell venniük, és a munkaadók többször visszaélnek a helyzetükkel. Merkel elismerte, hogy itt még van tennivaló, de szerinte az úgynevezett nem tipikus (alacsonyan fizetett) munka valamelyest csökken, a visszaélések ellen - amikor egy cég elbocsátja a dolgozót, majd jóval kevesebb pénzért visszafoglalkoztatja - már törvényesen fellépnek.

Ami Európát illeti, Merkel immár nem zárta ki, hogy Görögországnak egy harmadik mentőcsomagra lesz szüksége, de azzal védekezett, hogy ezt a lehetőséget az eurózóna pénzügyminiszterei már 2012-ben jelezték. Merkel többször hangsúlyozta: amíg ő kancellár, a nyomás nem fog megszűnni Görögországon, hogy végezze el a szükséges reformokat. Arra is emlékeztetett, hogy Görögországot akkor vették fel az eurózónába, amikor az SPD és a Zöldek kormányoztak.

Steinbrück erre elővette a bevált szocdem szlogent, miszerint a Merkel-kormány ördögi körbe taszította a déli államokat, a megszorítások helyett szerinte inkább egy második Marshall-csomagra lenne szükség, ám arra nem tért ki, hogy az ehhez szükséges pénz honnan jönne.

Némiképp oldva a hangulatot a műsorvezetők azt firtatták, hogy vajon Steinbrück szerint eleget keresnek-e a politikusok Németországban (a szocdem kancellárjelölt korábban egy interjúban azt mondta, hogy még egy vidéki bankigazgató is többet kap, ebből annak idején jókora botrány lett). Steinbrück most kaccsintva kitért a válasz elől, Merkel elegánsan beugrott és közölte, szerinte épp eleget kapnak a politikusok.

Merkel kizárta a bajor autópályadíjat, Steinbrück a nagykoalíciót

Ami az aktuális botrányokat illeti, az NSA lehallgatásával kapcsolatban  Steinbrück azzal vádolta Merkelt, hogy nem követelt időben megfelelő válaszokat, mire kancellár azzal vágott vissza, hogy előbb meg kell vizsgálni a helyzetet, tájékozódni kell, és ő amúgy úgy látja, hogy Németország területén nem sértették meg a német jogot. Steinbrück ezt vitatta. Szíria ügyében teljes egyetértés uralkodott, a németek semmilyen katonai akcióban a nem vesznek részt, és mindkét politikus abban reménykedik, hogy a G20 tanácskozásain sikerül valamilyen politikai megoldást találni.

Steinbrück ismét nemet mondott arra, hogy egy nagykoalícióban szerepet vállalna, és egy SPD-Zöldek-Baloldal frigyet is. Merkel jóval rugalmasabb: szívesebben folytatná az FDP-vel, de természetesen nyitott a nagykoalícióra is. „Az SPD azzal utasítja ezt vissza, hogy nem jó a pártnak. Milyen érvelés ez? Először az ország érdekeit kell néznie” – fogalmazott.

Az európai autósok fellélegezhetnek: Merkel a vitában kizárta, hogy Horst Seehofer, a bajor testvérpárt, a CSU elnöke komolyan gondolhatta volna a bajor autópályákon szerinte bevezetendő autópályadíj ötletét, amely kizárólag a külföldieknek kellene kifizetniük. „Az én kancellárságom alatt nem” – mondta határozottan, miután Steinbrück maga szegezte neki a kérdést.

A különféle közvéleménykutatások este különböző eredményeket hoztak: az RTL nézői hét százalékkal Merkelt látták jobbnak, a Forsa viszont mindössze egy százalékosra becsülte a kancellár fölényét a vitában. A Spiegel olvasói szerint viszont Steinbrück teljesített jobban. A félidőben végzett villámkutatás szerint a nőknél inkább Merkel jött be, a bizonytalan szavazóknál viszont Steinbrück volt a meggyőzőbb.

Az már más kérdés, hogy mekkora befolyással bírnak a tévéviták a választások eredményére: Merkel 2005-ben alulmaradt Gerhard Schröderrel szemben, de a választást megnyerte, négy évvel ezelőtt pedig a Merkel-Steinmeier vita nem hozott egyértelmű győztest, a szavazásd annál inkább: megint Merkel volt a győztes. A kancellár a végszóban most is arra hivatkozott: őt már ismerik az emberek, tudják, milyen és milyen irányba viszi az országot. Steinbrück ezzel szemben igazságosabb, egyenlőbb Németországot ígért.

A jelölteket látva az internet közönsége egyébként a leginkább Merkel nemzetiszín, piros-arany-fekete nyakláncával volt elfoglalva. A műsorvezetők közül a legjobban valószínűleg Stefan Raab, a némiképp kakukktojásként meghívott „fenegyerek” szerepelt, ő engedte a legkevésbé, hogy a politikusok mellébeszéljenek, de olykor még rajta is kifogtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.