Merkel síbalesetet szenvedett

A német kancellár sífutás közben medencesérülést szenvedett. Három hétre minden programját lemondták, de a home office amúgy is kezd divat lenni a német kormánykörökben.

Síbalesetet szenvedett Svájcban Angela Merkel német kancellár - tudatta hétfőn a német kormányszóvivő. Steffen Seibert azt is hozzátette, hogy a baleset még az óévben történt, a kancellár a múlt héten már Berlinben volt, itt vették fel a szokásos újévi tévéüzenetét is.  Merkel St. Moritz mellett töltötte karácsonyi szabadságát, ahol sífutással kapcsolódott ki. Az 59 éves politikus azonban olyan szerencsétlenül esett, hogy részleges medencetörést szenvedett. Az ilyen sérüléseknél a pihenés az egyetlen, ami segíthet, műtétre nincs szükség - idézte német orvosok véleményét a Spiegel online. Merkel kezdetben csak zúzódásra gyanakodott, de amikor a fájdalom nem akart múlni, felkereste az orvosát: ekkor állapították meg, hogy a baloldali medencecsontja egy helyen megrepedt. Ez meglehetősen fájdalmas sérülés, és a gyógyulás attól függ, mennyit tud pihenni a beteg.

A kormányszóvivő bejelentette, hogy törölni kellett Merkel külföldi programjait, legalább három hétig külföldre biztosan nem utazhat. Szerdán mint az újonnan választott német kormány vezetője Merkel Lengyelországba készült, csütörtökön pedig az új luxemburgi miniszterelnököt fogadta volna - ám ehelyett kénytelen lesz ágyban maradni.

A nemzetközi sajtó máris levonta a következtetést, hogy a németekre rájár a rúd a sípályákon. Michael Schumacher  hétszeres F1 világbajnok december 29-én szenvedett életveszélyes balesetet, és azóta is mesterséges kómában tartják. Állapotáról állítólag szerdán adnak majd ismét tájékoztatást a francia Grenoble város egyetemi kórházának orvosai.

Merkel ehhez képest olcsón megúszta, Seibert hangsúlyozta is, a kancellár mérsékelt sebességgel haladt. Tény azonban, hogy a kiesése a lehető legrosszabbkor jön, hiszen Európa legalább fél éve arra vár, hogy legyen ismét hatékony német kormány. Először a szeptember végi választások miatt halogattak fontos európai (és német)  döntéseket, majd csaknem három hónapig tartott, amíg sikerült megállapodni a szociáldemokratákkal a nagykoalíciós szerződésről. Amikor már mindenki azt hitte, hogy végre beindul a német politika, akkor kényszerül pihenőre a kancellár.

A német alkotmány előírásai szerint a kancellár akadályoztatása esetén helyettese viszi az ügyeket. Ez a nagykoalíciós szerződés értelmében Sigmar Gabriel gazdasági és energiaügyi miniszter, az SDP elnöke. De a kancellár gondoskodhat más helyettesítésről - teszi hozzá a szabályozás.
Merkel erre nem tart igényt, otthonról simán kézben tudja tartani az ügyeket. A kancellár amúgy is arról híres, hogy szívesen intéz ügyeket sms-en és telefonon keresztül, ebben most sem lesz fennakadás. „Teljesen kommunikáció- és tárgyalóképes” - biztosította a közvéleményt a szóvivő. Amennyiben jelenléte nagyon fontos, akkor mankókkal meg tud jelenni. A kabinet első ülésén, szerdán, mindenképpen ott lesz.

Nem ez az első eset, hogy Merkel mankókra kényszerül – emlékeztet a Süddeutsche Zeitung. Amikor 2011-ben megoperálták a térdét, akkor egy darabig közlekedett.

A home office egyébként egyre elterjedtebb a német kormánytagok körében: először Ursula von der Leyen (CDU) jelenlegi védelmi miniszter jelentette, be, hogy hét gyerekére való tekintettel bizonyos ügyeket otthonról intéz majd, majd Manuela Schwesig (SPD) családügyi miniszter is követte a példáját.  Hozzájuk csatlakozott nemrég Sigmar Gabriel SPD-elnök és gazdasági miniszter, aki bejelentette: minden szerda délután maga megy kislányáért az óvodába. 

Angela Merkel szokásos újévi beszéde közben
German Chancellor Angela Merkel poses for photographs after the recording of her annual New Year's speech at the Chancellery in Berlin December 30, 2013. Picture taken Dec 30. REUTERS/David Gannon/Pool (GERMANY - Tags: POLITICS) - RTX16XVU
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.