Merkel Sarkozyvel maradna

Bár a Párizsban keringő hírek szerint a jelenlegi francia államfő csak február elején jelenti be hivatalosan, hogy újra indul az elnökválasztáson, a német kancellár pártja főtitkárán keresztül már üzent a francia választóknak. Megszeretni nem volt könnyű egymást.

Hermann Gröhe részt vett a francia kormánypárt, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) „parlamentjének” ülésén, ahol bejelentette a hírt, azzal indokolva, hogy „Angela Merkel és a CDU szerint Nicolas Sarkozy a megfelelő ember az Elysée-palotában, és ez a jövőben is így lesz”.

A német kormányfő támogatása nem okozott meglepetést Párizsban, hiszen a CDU és az UMP ugyanabba a politikai családba tartozik, és Sarkozy is nyíltan támogatta Merkelt a legutóbbi németországi választásokon, 2009-ben. Ez viszonzásra talált, és az elképzelések szerint ezúttal a német kancellár is részt vesz majd a francia elnök néhány kampányrendezvényén.

A két politikus egyébként csak nagyon lassan kedvelte meg egymást, kapcsolatuk sokáig hűvösnek volt mondható, és politikájuk is meglehetősen különbözik. Máshogy látják az európai válság gyökereit és a megoldásokat is, noha a nagy viták után mégis sikerült kompromisszumot találniuk az Európai Unió gazdasági-pénzügyi stabilizációja érdekében. Merkel azért is szeretné, ha Sarkozy győzne a májusi francia elnökválasztáson, mert az európai országokban tartott legutóbbi választásokon mindig megbukott a hatalmon lévő kormány – példa erre Spanyolország, Portugália, Dánia vagy Írország –, és ez rossz ómen lehet a német vezetőnek is...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.