Merkel sajnálja a civil áldozatokat

A kunduzi légi csapás teljes körű kivizsgálását ígérte kedden a német parlament, a Bundestag előtt tett kormányzati nyilatkozatában Angela Merkel. A német kancellár mélységes sajnálkozását fejezte ki az esetleges polgári áldozatok miatt.

– Minden ártatlan áldozatot gyászolunk – mondta, de nem volt hajlandó a kunduzi német parancsnok által kért, s amerikai vadászgépek által végrehajtott akciót a vizsgálat vége előtt bármiként minősíteni.

Afganisztánról beszélve - tizenkilenc nappal a Bundestag-választás előtt - Merkel tartózko-dott a „háború” szó használatától. A konzervatív politikus „harci bevetést” emlegetett, miközben a napnál is világosabb, hogy a hivatalos megfogalmazás szerint újjáépítési segítséget nyújtó Bundeswehr valójában háborúban áll a tálib lázadókkal.

Merkel szociáldemokrata kihívója, egyben nagykoalíciós partnere, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és az SPD-kancellár-jelöltje is kiállt az afganisztáni misszió folytatása mellett. Érezhetően nem kívánt frontális támadást intézni Franz Josef Jung védelmi miniszter ellen. Az ellenzéki zöldek és baloldaliak a szerintük a kunduzi ügy kapcsán valótlan információkat terjesztő CDU-s politikus távozását követelik. A német nagykoalíció pártjai Afganisztán kapcsán azonban „összezárnak”: a kivonulás-párti közvéleményt azzal próbálják „leszerelni”, hogy a 4200 fős német kontingens nem marad örökké a Hindukus lábánál.


Közben még mindig homály fedi, pontosan hányan haltak meg a múlt péntek hajnali kunduzi légi csapásban. Az amerikai vadászgépek két bombát dobtak a tálib fegyveresek által zsákmányolt benzines tartálykocsikra. A teherautóknál azonban civilek is tartózkodtak, a robbanásokban állítólag sok gyermek vesztette életét. Német részről a halálos áldozatok számát a korábbi 56-ról most 70-80-ra módosították. Az Afganisztánban állomásozó NATO-erők, az ISAF főparancsnoksága számok nélkül annyit közölt, hogy a bombázás során civilek is meghaltak.

Angela Merkel egy választási nagygyűlésen
German Chancellor Angela Merkel wipes her face during her speech at a Christian Democratic Union (CDU) election campaign rally at the traditional Keferloh festival in Grasbrunn September 7, 2009. General election will be held in Germany on September 27. REUTERS/Michaela Rehle (GERMANY POLITICS HEADSHOT ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.