Merkel pirruszi győzelme

Megmenekült az euróövezet és a kormánykoalíció is, miután a Bundestag megszavazta az Európai Pénzügyi és Stabilitási Alapban való részvételt. Ezzel a bajba jutott euróövezeti tagállamoknak 440 milliárd euró állna rendelkezésükre.

Angela Merkel kancellár láthatólag megkönnyebbülten szállt be autójába, és hajtott el a parlamentből. Nemcsak ő, hanem Európa is megkönnyebbülhetett, miután a Bundestagban tegnap elsöprő többséggel szavazták meg a német képviselők az Európai Pénzügyi és Stabilitási Alapban való részvételt. Eszerint a bajba jutott euróövezeti tagállamoknak 440 milliárd euró állna rendelkezésükre, a garanciavállalás pedig 780 milliárdig terjedne. A német hozzájárulás a korábbi 88 milliárd euróról 211 milliárdra emelkedik.  A második európai mentőcsomagnak is nevezett alapról még több eurózóna-tagállam parlamentjének, köztük Szlovákiának is szavaznia kell, de a német volt a legnagyobb várakozással kísért voksolás.

A szavazást a Merkel-kormány legkomolyabb próbatételének tartották elemzők. A német sajtó hetek óta azt feszegette, hogy meglesz-e a „kancellári többség”, azaz átmegy-e úgy a mentőcsomag, hogy ahhoz nem kell az ellenzék támogatása. Tették ezt annak ellenére, hogy nyilvánvaló volt: az ellenzéki szociáldemokraták és a zöldek is igennel szavaznak majd. Végül mindenki elégedett lehetett: a Bundestagban 523 igen szavazattal, 85 nem és három tartózkodás ellenében simán átment a javaslat, és ha szűken is, de meglett a kancellári többség is, miután a 330 kormánypárti képviselőből 315 igennel szavazott.
– A média túlzott, amikor azt állította, hogy ettől a szavazástól borulhat a koalíció, szerintem ez a voksolás tényleg Európáról szólt. De a spekulációk azt is jelzik, hogy a kancellár vezetői képességeivel kapcsolatban egyre több az aggály – mondta lapunknak Carsten Koschmieder, a berlini Freie Universität politológusa.
A név szerinti szavazás előtt csaknem háromórás vita dúlt az európai válságkezelésről és a berlini kormány szerepéről. Bár az ellenzéki szociáldemokraták és a zöldek már korábban támogatásukról biztosították a mentőcsomagot, súlyos vádakkal illették a kormánykoalíciót. Peer Steinbrück (SPD) korábbi pénzügyminiszter – aki az SPD lehetséges kancellárjelöltje lehet a 2013-as választásokon – határozatlansággal, koncepciótlansággal vádolta Merkelt, aki szerinte csak tovább mélyítette a válságot és drágította a válságkezelést. A kormányoldal erre azzal vágott vissza, hogy a problémát valójában az SPD–Zöld koalíció okozta, amikor annak idején támogatta a görögök felvételét az eurózónába.

A vita nemcsak a mostani mentőcsomagról zajlott, hanem arról a lehetőségről is, hogy a 780 milliárd eurós kezességvállalást a jövőben esetleg tovább kell növelni, akár kétezer milliárd euróig. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter ezt cáfolta, de ellenzékiek úgy vélik, hogy a pénzügyminiszter ezzel csak elkendőzi a valóságot.
– A szavazásnak mindenképpen volt egy fontos és pozitív üzenete – fogalmazott Koschmieder. – Mégpedig az, hogy a nagy német pártok egyetértenek abban, hogy meg kell védeni az eurót. A szavazást nem használta fel senki Európa-ellenes hangulatkeltésre, pedig a német állampolgárok többsége ma már nincs meggyőződve arról, hogy Berlinnek segítenie kell a bajba jutott országokat. A német politika legalább ebben egységes: senki sem hozta elő a német márkát vagy érvelt azzal, hogy nem adunk több pénzt a „lusta görögöknek”. A szóváltás sem volt élesebb hangvételű a megszokottnál, ilyenkor természetes, hogy az ellenzék mindent elkövet, hogy megmutassa: miben különbözik a kormányoldaltól.

A szociáldemokraták kihasználták azt a helyzeti előnyüket is, hogy ellenzékből mindig könnyebb világos terveket letennie az asztalra – miközben kormányon tekintettel kell lenniük a piacok reakcióira vagy éppen az európai partnerek elképzeléseire is. Ettől az embernek az az érzése támadhat, hogy a korábban európai ügyekben híresen kompetens CDU-val szemben most mintha az SPD vinné a koherensebb európai irányvonalat. Ehhez hozzájárulhatott Peer Steinbrück magabiztos felszólalása, aki (talán már a kancellárjelöltségre kacsingatva) nemcsak gazdasági-pénzügyi szakértőként, hanem kifejezetten államférfiként érvelt, a gazdasági kereteken túl mélyebb dimenziót adva Európának.

Merkel a szavazás után. Fény az alagút végén?
German Chancellor Angela Merkel walks after voting at the session of the Bundestag lower house of parliament in Berlin, September 29, 2011. Germany's parliament approved new powers for the euro zone's crisis fund on Thursday but it was not clear if Angela Merkel got enough votes from her coalition to silence rebels worried about funding a series of bailouts of countries like Greece. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.