Orbán Berlinben: harminc éve nem voltunk olyan jók, mint most

A magyar miniszterelnök szerint az államháztartás helyzete szilárd, országa pedig „nem veti el az eurót", de csak akkor akarja bevezetni az új fizetőeszközt, amikor ismét „perspektívát kínál" és az ország felkészült rá.

- Érthető, hogy Magyarország jelenleg nem foglalkozik az euróövezeti csatlakozás kérdésével - mondta a német kancellár csütörtökön Berlinben, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Angela Merkel a magyar kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: az övezeten kívüli uniós tagországok „elemi érdeke" az euró sikere, és a konszolidáció után ismét napirendre kerül az övezet bővítése. Orbán Viktor „soha nem tett ellenvetést" az euróövezeti reformokkal szemben, hanem „sok sikert kívánt" hozzájuk, „és nekünk csak ez számít" - mondta a kancellár. Orbán ennek kapcsán arról beszélt, hogy Magyarország „nem veti el az eurót", de csak akkor akarja bevezetni az új fizetőeszközt, amikor ismét „perspektívát kínál" és az ország felkészült rá.

Orbán kifejtette: az idén ugyan csökken a magyar gazdaság teljesítménye, de jövőre növekedési fordulat következik, a kormány pedig új gazdasági akcióterveket mutat be a parlamentnek. A magyar kormányfő szerint a következő két-három évben nem lehet nagymértékű gazdasági növekedésre számítani, ezért a legnagyobb „szakmai kihívás” az lesz, hogy miként lehet alacsony növekedés mellett emelni a dolgozó emberek számát. „Dolgozni úgy kell, mint a németek” – emlékeztetett Orbán egy „gyerekkorában sokszor hallott” mondást. Hangsúlyozta: harminc éve nem volt annyira szilárd az államháztartás helyzete, mint jelenleg, a német-magyar gazdasági kapcsolatok erősségét pedig jellemzi, hogy a 2010-es kormányváltás óta csaknem ötmilliárd eurót ruháztak be német cégek Magyarországon és 18 új gyárat építettek.

A berlini találkozó előtt Orbán interjút adott a Handelsblatt német üzleti lapnak, amelyben az eurón kívül kétségeinek adott hangot a tervezett bankunóval és az adóharmonizációval kapcsolatban is. Az előbbiről azt mondta, hogy nem szabad elsietni, az utóbbiról pedig azt, hogy harmonizáció helyett inkább versenyt szeretne látni a tagországok között. A harmadik nagy téma az EU költségvetése volt: ennek kapcsán Berlinben Orbán arra kérte Merkelt, ne hagyja, hogy Magyarország a vesztese legyen a következő hétéves költségvetési időszaknak.

Merkel a maga részéről arról is beszélt, hogy Németország érzi az euróválság hatásait, de Berlin mindent megtesz annak biztosításáért, hogy a belföldi igényeken túl kielégítse a külföldi követeléseket is – írta az amerikai részvénytőzsde, a NASDAQ honlapja a találkozóról. Ezzel párhuzamosan a dapd azt jelentette, hogy Merkel a sajtótájékoztatón méltatta Orbán kompromisszumkészségét a magyar alkotmányt érintő kérdésekben. Magyarország változtatott azokon a törvényeken, amelyekkel szemben az Európai Bizottság kifogásokat emelt – idézte a kancellárt a német hírügynökség. Merkel szerint a csütörtöki „nyílt beszéd" jó volt, mert hozzásegített a magyar gazdaságpolitikával, a választójoggal és a médiával kapcsolatos folyamatok „mozgatórugóinak” megértéséhez.

A találkozó és a sajtótájékoztató után Orbán Megújuló Európa címmel tartott előadást a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) székházában. A berlini kancellári hivatal kijáratánál a miniszterelnök egy nagyjából húsz fős tüntető csoport várta a magyar kormányfőt. A Berlini ellenállási sejt elnevezésű Facebbok-csoport bejelentett demonstrációjának résztvevői piros trikót viseltek, amelyeken fehér és zöld betűkkel egy-egy felirat állt, köztük az, hogy „Paraszt vagyok", „Zsidó vagyok", „Nő vagyok", „Pályakezdő vagyok". A szervezők egyike az MTI-nek elmondta: a megmozdulással az ellen tiltakoznak, hogy a kormány szerintük szétszakítja és egymás ellen fordítja a társadalmi rétegeket, eltávolítja Magyarországot az Európai Uniótól, és magát az EU-t is megosztja politikájával.

Orbán és Merkel a berlini sajtótájékoztatón. Csak a kívánság számít?
German Chancellor Angela Merkel (R) and Hungary's Prime Minister Viktor Orban attend a news conference after talks at the Chancellery in Berlin, October 11, 2012. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.