Merkel Németország bűnének nevezte a II. világháború kirobbantását

A német kancellár elismerte azt a bűnt, amelyet hazája a II. világháború 70 évvel ezelőtti kirobbantásával elkövetett.

Vasárnap az interneten közzétett videoüzenetében Angela Merkel a gyász és a fájdalom, valamint a bűnre való emlékezés napjának nevezte szeptember elsejét. "Arról a bűnről van szó, amelyet Németország a II. világháború megkezdésével elkövetett" - hangoztatta a kormányfő. Egyúttal a hála és a bizakodás napjának is nevezte szeptember elsejét, mivel Németország ma barátként és partnerként működhet együtt Európa többi országával.

A megbékélés jelének minősítette, hogy a lengyel kormányfő meghívására részt vehet kedden a Gdanskban rendezendő világháborús megemlékezésen.

Üzenetében a kancellár emlékeztetett az Egyesült Államok által finanszírozott Marshall-tervre mint a háború utáni "újjáépítést beindító jeladásra", a német-francia megbékélésre és arra, hogy Németország előtt idővel megnyílt a NATO és az EU kapuja. Mindez azonban csak az ország egyik felének szólt, mert a másik a kommunista diktatúrák rendszeréhez tartozott. Évtizedekbe telt, amíg a hidegháborút sikerült leküzdeni - fogalmazott Merkel.

"Szeptember elsején ezért azokra is gondolunk, akik megmutatták nekünk, németeknek a békés forradalomhoz vezető utat: az 1956. évi magyarországi felkelésre, az 1968. évi prágai tavaszra, a lengyel Szolidaritás létrejöttére és tevékenységére" - hangoztatta internetes videoüzenetében a német kormányfő.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.