Merkel mobilját is lehallgatták az amerikaiak?

A német kancellár szerdán emiatt fel is hívta Barack Obama elnököt. Megrendítené a két ország kapcsolatát, ha beigazolódna a gyanú – mondta.

Német hatóságok feltételezése szerint az amerikai titkosszolgálatok lehallgatták Angela Merkel mobiltelefonját. A német kancellár ezért szerdán felhívta Barack Obama amerikai elnököt, és elmondta, hogy megrendítené a két ország baráti kapcsolatát, ha beigazolódna a feltételezés - közölte a német kormányszóvivő. Steffen Seibert közleménye szerint a kancellár hangsúlyozta, hogy elvárja az ügy gyors és teljes feltárását. Jay Carney fehér házi szóvivő a telefonhívás után sajtótájékoztatón cáfolta a gyanút. „Az elnök biztosította a kancellárt, hogy az Egyesült Államok nem hallgatja le és nem is fogja lehallgatni a német kancellár mobilját” – jelentette ki Carney. A CBS a cáfolat kapcsán megjegyzi, Carney azt nem mondta, hogy Washington korábban soha nem hallgatta le Merkel beszélgetéseit.

A német hatósági gyanúra a Spiegel Online jóvoltából derült fény, azután, hogy a német hírmagazin portálja – amelyhez eljutottak az informatikai adatgyűjtésre specializált amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárogtatott dokumentumok –, egy tényfeltáró anyaggal kapcsolatban felvilágosítást kért a berlini kormánytól.

Merkel nem az első lenne a világ állam- és kormányfői között, akit az NSA lehallgat: amint már korábban kiderült, az ügynökség kémkedett Dilma Rousseff brazil elnök és Felipe Calderón mexikói exállamfő után is. Ahogy az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokban szerepel az is, hogy hiába a szövetségesi viszony, az NSA Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban is tízmilliószámra gyűjtögette a telefonbeszélgetéseket és az e-maileket. Emiatt Berlin augusztusban felmondott egy hidegháború óta létező adatszolgáltatási megállapodást Washingtonnal – és nem mellesleg Londonnal is.

Igaz ez, elnök úr? Angela Merkel telefonál
Germany's Chancellor Angela Merkel uses her mobile phone before a meeting at a European Union summit in Brussels December 9, 2011. EU leaders agreed stricter budget rules for the euro zone on Friday, but failed to secure changes to the EU treaty among all 27 member states, meaning a deal will instead have to involve just euro zone states and any others that want to join. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.