Merkel kirúgta a vesztes miniszterét

Norbert Röttgen láthatóan csak félszívvel vezette a választásokat elveszítő kereszténydemokraták kampányát Észak-Rajna–Vesztfáliában.

Angela Merkel szerdán menesztette kormányából Norbert Röttgen környezetvédelmi minisztert: a német kancellár rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az államfőhöz fordult, Röttgen felmentését kérve. Merkel azzal indokolta döntését, hogy sok munka van még hátra a ciklus egyik legnagyobb vállalkozásában, a környezetvédelmi tárca által irányított energiapolitikai fordulatban, amelynek során bezárják az atomerőműveket, és termelésüket más módszerekkel váltják ki.

Abban, hogy Röttgent éppen most menesztették, a hivatalos indok helyett inkább egy választási vereség játszotta a főszerepet, a környezetvédelmi miniszter állt ugyanis annak a kampánynak az élén, amelyet a CDU folytatott Németország legnépesebb tartománya, Észak-Rajna–Vesztfália törvényhozási mandátumaiért a vasárnapi választások előtt. A kereszténydemokraták lebőgtek: történetük legrosszabb helyi eredményét produkálva a voksok mindössze 26,3 százalékát gyűjtötték be, messze Hannelore Kraft szociáldemokratáinak 39,1 százaléka mögött. Megfigyelők szerint Röttgen beszédein és egész kiállásán látványosan érződött, hogy csak félszívvel csinálja, amit csinál, és a legszívesebben mielőbb menne vissza Berlinbe.

Bár a brit média arról írt, hogy Észak-Rajna–Vesztfáliában a választók a Merkel-kabinet által mindegyre erőltetett megszorításpolitikáról mondtak ítéletet, német szakértők úgy vélik, a kudarc inkább személyes, és aligha ingatja meg a berlini kormányt a jövő évi szövetségi választások előtt.

Angela Merkel és Norbert Röttgen a CDU egyik régi frakcióülésén. A környezetvédelmi miniszter inkább visszafelé kacsingatott
Angela Merkel (mellette Norbert Röttgen képviselõ) a CDU frakcióülésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.