Merkel is a pápát kritizálja

Egyértelmű reakciót vár Angela Merkel is XVI. Benedek pápától Williamson püspök ügyében. A német kancellár kedden hangsúlyozta, hogy a Vatikánnak állást kell foglalnia amellett, hogy a holokausztot nem lehet letagadni. Merkel kijelentette: elvi kérdésről van szó.

A rendkívül heves tiltakozások nyomán egyértelmű állásfoglalásra szólította fel XVI.Benedek pápát a holokauszttagadó Richard Williamson püspök kiközösítésének feloldása ügyében kedden Angela Merkel német kancellár.

A kancellár hivatalos nyilatkozatában hangsúlyozta: ha egy vatikáni döntés nyomán az a benyomás alakulhat ki, hogy lehet hazudni a holokausztról, akkor ez következmények nélkül nem maradhat megválaszolatlanul.

Angela Merkel - aki hivatali ideje óta rendkívül sokat tett a német nemzet és a zsidóság megbékéléséért, továbbá a német-izraeli kapcsolatok erősítéséért kijelentette: a pápának és a Vatikánnak egyértelműen állást kell foglalnia amellett, hogy a holokausztot nem lehet letagadni.Ilyen jellegű tisztázó állásfoglalásra mindeddig kielégítően még nem került sor - hangsúlyozta a német kancellár.

Nyilatkozatában a kancellár a holokauszt tagadásának elutasításával kapcsolatban nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a zsidóságot érintő elvi kérdésről van szó. Angela Merkel leszögezte: általában tartózkodik attól, hogy értékelje az egyházon belüli döntéseket. Most azonban elvi kérdésről van szó - erősítette meg Németország kancellárja.

Határozott támogatásáról biztosította a kancellár követelését kedden az Alulról Építkező Egyházi Kezdeményezés (IKvu) elnevezésű csoport. A több mint 20 éves múltra visszatekintő ökumenikus szervezet - amely mintegy 40 egyházi, illetve társadalmi csoportot  tömörít - nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a világ a  szélsőjobboldali, illetve antiszemita Szent X. Piusz Testvériség rehabilitálása után a pápa részéről félreérthetetlen állásfoglalásra vár. A pápának bocsánatot kell kérnie az okozott politikai károkért, s jóvátételre kell törekednie - hangoztatta a csoport, amely szerint  a  Piusz  Testvériség nem lehet a római katolikus egyház része.

A német egyházi vezetők nyilatkozataiból kitűnt az is, hogy mind  többen "szankciókat" sürgetnek. Ezzel összefüggésben a bírálatok  középpontjában a vatikáni kommunikációért felelős kolumbiai bíboros, Castrillon Hoyos áll. Karl Lehmann mainzi bíboros hangsúlyozta, hogy  a történtek nem maradhatnak következmény nélkül, s felhívta a figyelmet arra: Hoyos nem állíthatja azt, hogy nem ismerte Williamson nézeteit. Többen pedig Tarcisio Bertone bíboros,  államtitkár (vatikáni kormányfő) felelősségét vetették fel, aki egy  korábbi nyilatkozatban úgy vélte, hogy immár "lezártnak lehet tekinteni az ügyet".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.