Merkel azért csak megsimogatta Cameron fejét

Nagy-Britannia kulcsfontosságú partner marad annak ellenére is, hogy a pénteki EU-csúcson elutasította az Európai Unió alapszerződésének a módosítását – mondta a német kancellár.

Angela Merkel egy Bundeastagban tartott beszédében fejezte ki sajnálkozását amiatt, hogy David Cameron brit miniszterelnök „nem tudott csatlakozni hozzánk” a fiskális unió felé vezető úton. A német kancellár sietve hozzátette, Nagy-Britannia ettől még kétségkívül „biztonságos partner” marad az Európai Unióban.

A maratoni hosszúságú és rendkívül feszült tárgyaláson Nagy-Britannia a londoni City érdekeit védve elsősorban a pénzügyi szektor szigorúbb szabályozása alól akart mentességet kérni, de nem volt hajlandó hozzájárulni a pénzügyi tranzakciók megadóztatásához sem. Az így most már kormányközi megállapodást kívánó pénzügyi paktum értelmében alkotmányba (vagy azzal egyenértékű jogszabályba) kell foglalni ezt a költségvetési deficitre vonatkozó „aranyszabályt”, amelynek elégséges voltát az Európai Bíróság vizsgálná. Ennek a szabálynak automatikus korrekciós mechanizmust kell életbe léptetnie a hiánycéltól történő eltérés esetén.

Pénteken Nagy-Bitannia mellett egyébként Magyarország volt az uniós  szerződésmódosítás fő kerékkötője. Legalábbis az első hírek szerint. Mint később kiderült, Csehországhoz és Svédországhoz hasonlóan a csúcson Orbán Viktor is azt az álláspontot képviselte, hogy a kormányközi megállapodásra először a nemzeti parlamentnek kell rábólintania, ami azt jelenti, hogy ha minden a tervek szerint halad, végül csak Nagy-Briannia marad ki a fiskális unióból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.