Merkel a világ legbefolyásosabb asszonya

A második Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, a harmadik Dilma Rousseff brazil elnök. Csak Lady Gagának sikerült az első tíz közelébe férkőznie a szórakoztatóiparból.

A Forbes magazin idei ranglistája szerint ismét Angela Merkel német kancellár a világ legbefolyásosabb asszonya Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Dilma Rousseff brazíliai államfő előtt.  Öt éven belül már negyedik alkalommal vezeti Merkel a világ száz legbefolyásosabb asszonyát rangsoroló listát, amelyen politikusok, üzletasszonyok, a média, valamint a szórakoztatóipar, a sport és a divat kimagasló egyéniségei szerepelnek. Tavaly Michelle Obama, az amerikai elnök felesége letaszította trónjáról a német kancellárt, de idén már csak a 8. helyre került.

A Forbes azzal indokolta döntését, hogy Merkel vitathatatlanul vezető szerepet tölt be az Európai Unióban, kulcsszerepet játszik az eurózóna nagyobb integrációjának kialakítását célzó erőfeszítésekben, és időnként abba a senki által nem irigyelt helyzetbe kerül, hogy "meg kell mentenie szomszédait".

Hillary Clintonnak sem volt könnyű az elmúlt egy éve, tekintettel az arab világban zajló drámai eseményekre és átalakulásokra, valamint a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott titkos dokumentumok százezreire.

A világ száz legbefolyásosabb asszonyának életkora 25 és 85 év között mozog, az átlagéletkoruk 54 év, s összesen 30 ezer milliárd dollárt tartanak ellenőrzésük alatt. Erejük a vagyonukból, hatalmukból, hallgatottságukból, illetve nézettségükből fakad. Huszonketten nincsenek férjnél, huszonkilencen elnök-vezérigazgatók, nyolcan pedig államfők. A politikusok közül Merkel, Clinton és Rousseff mellett ott szerepel Sonia Gandhi (7.), az indiai Kongresszus párt elnöke, Aung Szan Szjú Kji (26.) mianmari ellenzéki vezető, Rania (53.) jordániai királyné, Laura Chinchilla (86.) Costa Rica elnöke vagy éppen Sarah Palin (34.) volt alaszkai kormányzó.

Huszonhatan először kerültek fel a listára, köztük Michele Bachmann, a Republikánus Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa, aki a 22. helyen debütált. A The New York Times című napilap kiadásáért felelős Jill Abramson a 12. helyen szerepel.

Meglepetést okozott, hogy az első tíz helyezett között nem szerepelnek olyan népszerű közéleti személyiségek, mint például Oprah Winfrey, az amerikaiak talkshow-királynője. Ő a tavalyi harmadik helyéről a szerény 14. helyre csúszott vissza. A színésznők közül Angelina Jolie a 29. helyen áll, míg az énekesnő Beyonce Knowles a 18. helyen futott be. A showbusiness világából a legjobb helyezést az excentrikus énekesnő Lady Gaga érte el, ő a 11. a ranglistán.

Az első tíz helyezett:

1. Angela Merkel német kancellár

2. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter

3. Dilma Rousseff brazil államfő

4. Indra K. Nooyi, a PepsiCo vezérigazgatója

5. Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetésért felelős igazgatója

6. Melinda Gates, a Bill and Melinda Gates alapítvány társalapítója

7. Sonia Gandhi, a Kongresszus párt elnöke

8. Michelle Obama, az Egyesült Államok first ladyje

9. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója

10. Irene Rosenfeld, a Kraft Foods vezérigazgatója

Angela Merkel, Németország kancellárja
German Chancellor Angela Merkel arrives for a debate on Germany's handling of the European dept crisis in the Bundestag lower house of parliament in Berlin May 19, 2010. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.