Merkel a neonácik áldozataira emlékezett

Egy percre megállt az élet Berlinben és Hamburgban is.

A neonácik áldozataira emlékeztek ma délben Berlinben. Angela Merkel – aki a múlt héten lemondott Christian Wulff államfő helyett mondott beszédet – felolvasta a 2000 óta meggyilkolt tíz áldozat (görögök, törökök és egy német rendőrnő) nevét, családi hátterét és bocsánatot kért a családtagoktól, amiért nem folytattak megfelelő nyomozást a gyilkosok után.

Megemlékezés Berlin Friedrichstrasse állomásán.
People observe a minute of silence for the victims of neo-Nazi violence on a platform of the Friedrichstrasse train station in Berlin February 23 , 2012. A service was held on Thursday to remember the murder victims of a neo-Nazi terrorist cell which was uncovered three months ago. The murders of nine foreign-born food vendors and shop owners occurred in Germany between 2000 and 2007. Electronic train information sign reads "minute of silence for the memorial of victims of right-wing violence". REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)

Mint emlékezetes, három hónappal ezelőtt mintegy véletlenül kezdték csak felgöngyölíteni a neonáci hálózatot, amely bevándorlók ellen követett el merényleteket – korábban a gyilkosságok között nem találtak összefüggést.

A megemlékezésen a kancellár többek között arról beszélt: a meggyilkoltak reményei és álmai velünk maradnak, ha már ők nem tudták azokat megvalósítani. A 2004-es kölni bombamerénylet túlélői közül vannak, akik még ma is hordozzák a fizikai sérüléseket, de a lelki sebek még ennél is fájdalmasabbak lehetnek. „Túl gyorsan felejtünk” – figyelmeztetett Merkel, aki együttérzést és egymásra való odafigyelést kért az ország lakosságától.

A megemlékezésen felszólaltak az áldozatok hozzátartozói, köztük a török Semiya Simsek is: a lány tizennégy éves volt, amikor apját 2000-ben lelőtték. Felidézte a rendőrség gyanúsítgatásait, a reménytelenséget, és kifejtette: nem nyugtatja meg a tudat, hogy az apját neonácik ölték meg. Ezek után hogyan érezze otthon magát ebben az országban? – idézte a Spiegel Online.

Délben országszerte egyperces néma csönddel adóztak az áldozatoknak, Berlinben és Hamburgban a forgalom is megállt egy percre. A németországi muzulmánok központi tanácsának vezetője arra figyelmeztetett: az erőszak ellen csak társadalmi összefogással lehet fellépni. A neonácik nem egy népcsoport, hanem valójában a demokratikus társadalom ellen intéztek támadást – fogalmazott Aiman Mazyek a Deutschlandfunk rádióadónak nyilatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.