Merkel a német pénzügyminisztert javasolja az Eurócsoport elnökének

Angela Merkel német kancellár Wolfgang Schäuble német pénzügyminisztert javasolja az euróövezeti tagállamok pénzügyminiszteri tanácsa (Eurócsoport) elnöki tisztségére - írta pénteken a Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap. Az értesülést nem cáfolta sem a német kormány, sem maga a miniszter.

Steffen Seibert, a német kormány szóvivője pénteki tájékoztatóján spekulációnak nevezete az FTD írását, de nem tagadta az abban foglaltakat, amelyek szerint Merkel Schäuble kinevezésért kardoskodik az euróövezeti kormányfőknél.

A miniszter egy pénteki nyilatkozatában csupán annyit mondott, hogy Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az Eurócsoport jelenlegi elnöke közölte: megbízatásának lejárta után nem kívánja folytatni e munkát. -Mást erről én nem hallottam - mondta Schäuble, ugyanakkor hozzátette: a következő elnököt szerinte is a tizenhetek pénzügyminiszterei közül kell kiválasztani.

Az FTD brüsszeli és euróövezeti fővárosokból származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a kollegái körében nagy tekintélyű Schäublénak vannak a legjobb esélyei a miniszteri tanács elnöki tisztségének elnyerésére, ugyanakkor Párizs egyelőre nem egyezett bele a kinevezésébe. Nicolas Sarkozy francia elnök attól tart, hogy túlságosan nagyra nő Berlin befolyása az uniós ügyekre, ha az Eurócsoport irányítása német kézbe kerül - írta a lap.

Jean-Claude Juncker 2005 óta tölti be a pénzügyminiszteri csoport elnöki tisztségét. Legutóbb 2010-ben erősítették meg posztján, megbízatása idén júniusban jár le. A luxemburgi politikus több interjúban jelezte, hogy nem vállal újabb mandátumot. Kifejtette, hogy a testület vezetése egyre több időt vesz igénybe, ezért "főfoglalkozású elnökre" volna szükség az Eurócsoport élén. Ezt ellenzi Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, és Berlinben is másként tervezik: a német elképzelés szerint Schäuble pénzügyminiszterként irányítaná a munkát.

Az év közepén az unió körüli intézményrendszer négy kiemelt pozícióját kell betölteni. Az Eurócsoport elnökének megbízatása mellett lejár az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökének mandátuma is, megüresedik egy hely az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsában, és vezetőt kell állítani az állandó euróövezeti válságkezelési mechanizmust (ESM) irányító ügynökség élére.

Az Eurócsoport elnöki tisztségével kapcsolatban eddig Mario Monti olasz kormányfő-pénzügyminiszter és Jyrki Katainen finn kormányfő, volt pénzügyminiszter neve merült fel. Az FTD szerint egyikük sem kíván a miniszteri tanács vezetője lenni.

Korábbi német lapértesülések szerint Thomas Mirow, az EBRD német elnöke nem számíthat újabb mandátumra, mert a konzervatív-liberális német kormánykoalíció nem támogatja, hogy a szociáldemokrata kötődésű szakember maradjon a kelet-európai beruházásokat támogató bank elnöke. A kormány Mirow helyett Werner Hoyer, a külügyminisztérium korábbi államminisztere mellett állt ki, a liberális politikus viszont egy másik európai érdekeltségű nemzetközi pénzügyi szervezet, az uniós tagországokat kedvezményes hitelekkel támogató Európai Beruházási Bank (EIB) élére pályázott. Hoyer tavaly év végén elnyerte az EIB elnöki tisztségét, és januárban megkezdte a munkát, így jelenleg az EBRD és az EIB élén is német vezető áll.

Az FTD pénteki írása szerint Berlin azt támogatja, hogy francia szakember legyen az EBRD következő elnöke, az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésén azonban komoly vita alakult ki a poszt betöltése körül. Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter közölte, hogy Oroszország - ahol az EBRD jelentős szereplő a fejlesztési hitelek területén - azt tartja helyesnek, ha Mirow folytathatná a munkát. Nagy-Britannia és több más uniós tagország jelezte, hogy nem támogatják Párizs jelöltjét, Philippe de Fontaine Vive Curtazt, aki jelenleg az EIB egyik alelnöke. A britek saját jelöltet állítanak Suma Chakrabarti, az igazságügyi minisztérium egy vezető tisztségviselője személyében, csakúgy, mint a lengyel kormány, amely Jan Krzysztof Bielecki volt miniszterelnököt szeretné következő EBRD-elnöknek.

Az Európai Központi Bank igazgatóságában megüresedő helyre egyelőre két jelölt van, Franciaország és Németország más tagállamokkal együtt Yves Mersch, a luxemburgi nemzeti bank elnökének jelölését támogatja, egy másik tábor pedig a spanyol Sainz de Vicunát, Mariano Rajoy miniszterelnök egy bizalmasát.

Az ESM-mel kapcsolatban eddig úgy tűnt, hogy nem lesz vita, a német Klaus Regling, az ideiglenes válságkezelő alapot (EFSF) irányító ügynökség vezetője szinte automatikusan veszi majd át az ESM irányítását, de ha Schäuble kerül az Eurócsoport élére, akkor Reglingnek távozni kell - írta az FTD. A lap szerint Xavier Muscat, Sarkozy egyik tanácsadója érdeklődik a poszt iránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.