Merkel villámlátogatása Athénban

Dicsérni ment Athénba Angela Merkel. A német kancellár 2012 októbere után látogatott el ismét Görögországba, de csak egy néhány órás villámvizitre.

Másfél évvel ezelőtti útját heves tüntetések kísérték, most fokozottak voltak ugyan a biztonsági intézkedések, de a tüntetések elmaradtak. Görögországban a szigorú pénzügyi fegyelmet követelő Angela Merkel az egyik legnépszerűtlenebb politikus.

Merkel ezúttal méltatta az eddigi reformokat, de sürgetett is újabbakat. Értékelte a szerény gazdasági növekedést, a munkaerőpiac enyhe stabilitását, és a tényt, hogy Athén négy év után először államkötvényt adott ki.

A német kancellár azt is bejelentette, hogy 100 millió eurós kölcsönt adnak egy növekedésösztönző intézmény felállításához. Arra biztatta a görögöket, hogy próbáljanak ki új módszereket, hosszabbítsák meg például az idegenforgalmi szezont, és aknázzák ki jobban a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket.

Az Euronews athéni tudósítója szerint a német kancellár látogatása jelképes. Kiállás Antonisz Szamarasz miniszterelnök és a jobbközép Új Demokrácia párt mellett a közelgő Európa parlamenti választások előtt. Egyúttal jelzés a görög kormány felé, hogy a reformokat folytatni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.