Merkel: Németországnak létfontosságú Schengen

Németországnak létfontosságú a belső határőrizet nélküli schengeni övezet fennmaradása, ezért támogatja az Európai Bizottság javaslatát az övezet külső határainak védelmét szolgáló uniós intézmény kiépítéséről - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn pártja karlsruhei kongresszusán elmondott beszédében.

A pártelnök-kancellár szerint az európai menekültválság Schengen "első nagy próbatétele", amely rögtön meg is mutatta, hogy a rendszer a külső határok őrizetében még "nem nőtt fel a feladathoz". Ezt a gondot a brüsszeli bizottság rövidesen bemutatandó javaslata alapján kell orvosolni - vélekedett.

Angela Merkel kiemelte: "nincs még egy ország az Európai Unióban, amelyik annyira erősen rá van utalva Schengenre, mint Németország", hiszen Németországé a legnagyobb uniós gazdaság, az EU közepén fekszik és sok szomszédja van.

A politikus megerősítette a menekültválság megoldásával kapcsolatban sokat idézett jelmondatát, miszerint sikerülni fog, és hitet tett amellett, hogy érezhetően csökkenteni kell a Németországba érkező menedékkérők számát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.