Nagy a szakadék az EU és az USA között az ukrán válság ügyében

A német kancellár hétfőn Washingtonban tárgyal Barack Obama amerikai elnökkel a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusról.
Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök a múlt hét óta próbálja megállapodásra bírni Ukrajnát és Oroszországot, azt akarva elérni, hogy a két fél térjen vissza a tavaly szeptemberben kötött minszki fegyverszüneti szerződéshez. A szerződéshez egyelőre egyik fél sem tartja magát. A két kelet-ukrajnai szeparatista megyében, Donyeckben és Luhanszban továbbra is véres harcok folynak.

Az erőfeszítések jegyében Merkel hétfőn Washingtonba utazik tárgyalni Barack Obama amerikai elnökkel többek között arról is, hogy hogy az Egyesült Államok emberélet kioltására alkalmas fegyverekkel akarja támogatná Kijevet a konfliktusban.

Az ukrán válság ügyében ez kezdi konfliktussá kinőni magát az Európai Unió és az Egyesült Államok között. Bár Merkel ellenzi a fegyverszállításokról szóló tervet – a szombati müncheni biztonsági konferencián azt mondta, nem tud elképzelni egy olyan szituációt, amely növelné az ukrán hadsereg felszereltségét annyira, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt hinné vesztésre áll –, Obamán és a kormányzó Demokrata Párton republikánus részről nagy a nyomás a fegyverszállítások érdekében. A külpolitikai tekintélynek számító arizonai szenátor, John McCain Münchenben figyelmeztetett, hogy „az ukránokat lemészárolták és mi takarókat és élelmet küldünk nekik, pedig a takarók nem sokat érnek az orosz tankokkal szemben", ami után a párttársa, Lindsey Graham ráadásul azzal egészített ki, hogy a biztonsági konferencián érdemi előrelépés nem történt. Szálljunk szembe azzal, ami tiszta hazugság és veszély – hangoztatta. John Kerry amerikai külügyminiszter tagadta, hogy bármilyen szakadék lenne az Európai Unió és Egyesült Államok között.

 

Oroszország továbbra is cáfolja, hogy katonákkal és fegyverekkel támogatná a donyecki és a luhanszki szakadárokat, akik miatt 1,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.