Hackerek áldozatává vált Merkel

Angela Merkel német kancellár parlamenti képviselői irodájának egyik gépét is megfertőzték a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) informatikai rendszerét megtámadó hackerek - írta a Bild am Sonntag (BamS) című vasárnapi német lap.

A cikk szerint a támadók e-mailt is küldtek Merkel nevében, benne egy linkkel, amely egy kémszoftvert telepítő oldalra vezetett. A tárgysorban szereplő megjelölés szerint egy telefonkonferenciára invitáló hamis levél néhány napja több képviselő postafiókjában felbukkant. A Bundestag hivatala a parlamenti intraneten - belső hálózaton - figyelmeztetést adott ki, hogy senki ne kattintson a linkre.

A Merkel vezette konzervatívok frakciójának egy szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a BamS értesülését.

A Bundestag több mint 22 ezer számítógépet kiszolgáló informatikai hálózatában májusban észleltek rendkívül magas technikai színvonalon kivitelezett támadást. Norbert Lammert, a Bundestag elnöke csütörtökön arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az utóbbi két héten már nem tulajdonítottak el adatokat a rendszerből, ami azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben sikerült elhárítani a támadást.

A BamS szerint az ügyben indított vizsgálat pénteki állása szerint legkevesebb 15 számítógép érintett, és a támadók 16 és 20 gigabájt közötti mennyiségben tulajdoníthattak el adatokat. A lap szerint a nyári törvényhozási szünetben teljes egészében újraépítik a rendszert.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap szerint azonban akár két évig is eltarthat, mire kiépítenek egy biztonságos informatikai hálózatot a Bundestag számára, és a hackertámadás jóval súlyosabb, mint ahogy eddig gondolták. "Úgy kell ezt elképzelni, hogy egy külföldi titkosszolgálat megszerezte a kulcsot a Bundestag összes irodájához és valamennyi aktatároló szekrényéhez" - érzékeltette az informatikai támadás dimenzióit Steffi Lemke, az ellenzéki Zöldek képviselője, a Bundestag információs technológiával és médiával fogalakozó bizottságának tagja.

A belügyminisztérium megítélése szerint is egy külföldi titkosszolgálat állhat a támadás hátterében. A tárca vezetője, Thomas de Maiziere mellett pedig Hans-Georg Maassen, az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke is erről nyilatkozott a napokban. Arról egyikük sem beszélt, hogy mely ország titkosszolgálatáról lehet szó. Lapjelentések szerint viszont nem hivatalosan azt mondják nemzetbiztonsági körökben, hogy a támadást Oroszországból hajthatták végre.

Thomas de Maiziere azt tanácsolta a Bundestagnak, hogy a szövetségi kormány informatikai hálózatának mintájára különlegesen védett rendszert építsen ki. A Bundestag 2009-ben úgy határozott, hogy - a törvényhozás felsőházával, a Bundesrattal ellentétben - nem csatlakozik a kormányzati informatikai rendszerhez, amelynek működését a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) felügyeli.

Szakértők szerint nem sikerülhetett volna a Bundestag elleni hackertámadás, ha az intézménynél a BSI előírásai alapján működtették volna az informatikai rendszert - írta a FAS.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.