A görögök nem tudnak fizetni, Európa vezetői váratlanul tanácskoztak éjjel

Előre nem bejelentett tanácskozást tartottak a görög államadósság-válságról keddre virradó éjjel a berlini kancellári hivatalban a Görögországot mentőhitelekkel támogató intézmények - az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - vezetői, valamint a német kancellár és a francia államfő.

A megbeszélésen Angela Merkel kancellár és Francois Hollande francia elnök mellett Jean-Claude Juncker EB-elnök, Mario Draghi EKB-elnök és Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója vett részt. A tanácskozásról a német kormány hivatalosan csak annyit közölt, hogy megállapodtak abban, hogy "nagy intenzitással" és az athéni kormánnyal együttműködve dolgoznak tovább Görögország helyzetének rendezésén.

A Die Welt című lap az online kiadásában azt írta, hogy a tanácskozáson egy "utolsó ajánlatot" dolgoztak ki a görög kormány számára.

Görögországnak pénteken át kell utalnia az IMF-nek egy korábbi kölcsön 300 millió eurós törlesztőrészletét, június végéig pedig további törlesztőrészleteket, összesen 1,6 milliárd eurót, de az athéni vezetés eddigi jelzései alapján az államkasszában nincs ehhez elég pénz.

A fizetésképtelenség veszélye elhárítható, ha sikerül megállapodásra jutni a 2011-ben indult második nemzetközi hitelprogram lezárásáról, aminek révén Athén megkaphatja a hitel utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.

A berlini kancellári hivatalban Merkel, Hollande és Juncker hétfő este az európai ipari kerekasztal (ERT) képviselőivel folytattak megbeszélést az egységes európai digitális piac kialakításáról. A találkozó előtt a kancellár, a francia elnök és az EB elnöke sajtónyilatkozatot tett. Arról nem beszéltek, hogy a görög válságról is tárgyalnak majd, és a megbeszéléshez csatlakozik az EKB és az IMF vezetője.

Sajtóbeszámolók szerint Mario Draghi és Christine Lagarde késő este érkezett a kancelláriára, és a tanácskozás éjfél után ért véget.

Görögország 2010 óta az első és a második mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós támogatásban részesült az EB, az EKB és az IMF szervezésében összeállított hitelkeretekből, cserébe megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. A második támogatási program befejezéséhez az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak, az eurócsoportnak is jóvá kell hagynia a görög kormány részletes reformjavaslatait, különben nem folyósítják a hitel 7,2 milliárd eurós utolsó részletét. A radikális baloldali Sziriza vezette görög kormány és a hitelezők képviselői január óta tárgyalnak a program lezárásáról, eredményre eddig nem jutottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.