Merkel: Be kell tartani a tűzszüneti megállapodást

A kijevi kormány és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok közti tűzszüneti megállapodás betartatására szólította fel Moszkvát a német kancellár csütörtökön Berlinben.
Angela Merkel a törvényhozás alsóházában (Bundestag) a milánói Ázsia-Európa Találkozón (ASEM) és a jövő heti uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében kiemelte, hogy az ukrajnai helyzet továbbra is "nagyon súlyos", a szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodás óta több mint háromszázan haltak meg a válságövezetben.

A helyzet enyhítéséhez "a döntő hozzájárulást Oroszországnak kell megadnia" - hangsúlyozta a német kancellár, hozzátéve, hogy az ASEM alkalmából Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is megbeszélést folytat majd.

Hozzátette: elkerülhetetlen volt az Oroszország elleni nyugati szankciók bevezetése, de a büntetőintézkedések "nem zárják ki a párbeszédet".

A német kancellár arról is beszélt a parlamenti ülésen, előfordulhat, hogy nem a következő csúcstalálkozón véglegesítik az úgynevezett klíma- és energiapolitikai keretprogramot, hanem csak később.

Türelemre és kitartásra van szükség, mert valamennyi tagállam helyzetét és lehetőségeit figyelembe véve kell dönteni a célokról - tette hozzá.

Németország kész támogatni a gazdaságilag gyengébb tagállamokat az energiarendszerek modernizálásában, és akár a kötelező mértéket meghaladó előrelépést is vállal, de minden tagállamtól "méltányos hozzájárulást" vár el a közös erőfeszítésekhez - hangsúlyozta Angela Merkel.

Az Európai Bizottság javaslata szerint 2030-ig 40 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, a megújuló forrásból származó energia arányát pedig 27 százalékra kell emelni az energiafogyasztásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.