Merkel az év embere

A német kancellár az iráni elnököt, Hassan Rohanit, a Black Lives Matter fekete emberi jogi aktivista szervezetet, Donald Trumpot és az Iszlám Állam vezetőjét, Abu Bakr al-Baghdadit utasította maga mögé.

2015-ben Angela Merkelt választotta a Time magazin az év emberének. Az eredetileg fizikus végzettséggel rendelkező Merkel 2005 óta tölti be a német kancellári tisztséget.

„Egy olyan évben, amely próbára tette a világ vezetőit, senkinek a képességeit nem tették annyira próbára, mint az övéit újra és újra" - indokolja a döntést a Time magazin vezetője, Nancy Gibbs. „Az Európa békéjét és biztonságát fenyegető veszély súlya valójában az ő vállát nyomja.”

Az ő vállán az egész
Az ő vállán az egész
Fabrizio Bensch / Reuters

Kiemelték a 61 éves vezető hozzáállását a jelenlegi menekültválsághoz és az Európa fölött lebegő terror veszélyhez, de elismerték a gazdasági válság kezeléséért tett erőfeszítéseit is. „Úgy lépett fel, ami még tőle is szokatlan. Ő a legrégebben hivatalban lévő vezető nyugaton. A világ negyedik legnagyobb gazdaságát irányítja és idén valóban embert próbáló kihívásokkal kellett szembenéznie, ahogy a világ valamennyi állam- és kormányfőjének."

Merkel az év elején Putyin ellen lépett fel, lassítva az orosz elnök Ukrajnára vonatkozó terveinek megvalósulását. Majd a görög gazdasági válságot kellett kezelnie. Legutóbb pedig a menekültválsághoz való hozzáállását ismerték el.„Kinyitotta Németország ajtaját egy olyan időszakban, amikor más nemzetek becsapták a sajátjukat, ezzel heves kritikát kapva a saját állampolgáraitól és a konzervatív szövetségeseitől egyaránt."

„Merkellel lehet egyet érteni, vagy vitatni a döntéseit, de azt el kell ismerni, hogy nem a könnyebbik utat választotta. A vezetők képességeit csak akkor teszik próbára, amikor az emberek nem akarják követni őket" - mondja Gibbs.

Az Time magazin 1927 óta választja meg az év emberét, a díjjal azt jutalmazzák, aki abban az esztendőben a legnagyobb hatást - legyen az jó vagy rossz - gyakorolta a világra és a hírekre. A díjat részben Charles Lindbergh miatt találták ki, aki abban az éveben repülte át az Atlanti-óceánt, de nem került a lap címlapjára. Ezt a csorbát szerették volna kiköszörülni a szerkesztők a pilóta elismerésével. 

Merkellel elsőként adományozták a címet egyedül egy nőnek, amióta 1999-ben megváltoztatták az  elismerés elnevezését, hogy ne csak férfiak, de nők is megkaphassák. Korábban négy alkalommal ítélték nőknek és kerültek ezzel a magazin borítójára még az év asszonya cím birtokosaként: Wallis Simpson, (aki miatt lemondott a trónról VIII. Eduárd), Szung Mej-ling (Csang Kaj-sek kínai generalisszimusz felesége), II. Erzsébet angol királynő és Corazon Aquino, a Fülöp-szigetek 11. elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.