Merkel: a kémkedés nem fér bele a "partnerek közötti együttműködésbe"

Amennyiben igazak az Egyesült Államoknak is dolgozó német kettős ügynökkel kapcsolatos vádak, az egyértelműen ellentétben állna azzal, amilyennek lennie kellene a "partnerek közötti együttműködésnek" - fejtette ki a Pekingben tartózkodó Angela Merkel német kancellár hétfői sajtótájékoztatóján.

Merkel szerint ha a jelentések megfelelnek a valóságnak, akkor súlyos ügyről van szó.
Sajtóhírek szerint Washington egyelőre nem kívánta kommentálni azt a napokban nyilvánosságra hozott, hírszerzői források és politikusok által megerősített értesülést, hogy a német külföldi hírszerző ügynökség, a BND egy 31 éves alkalmazottja iratokat adott át, illetve adott el az amerikai titkosszolgálat egy megbízottjának.

A kínai vállalatok feltételezett ipari kémkedéseire vonatkozó kérdésre a német kancellár azt válaszolta, függetlenül attól, honnan erednek az effajta kísérletek, Németország azok ellen van. "Államként kötelességünk megvédeni a gazdaságunkat" - jelentette ki.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Kína és Németország egyaránt hackertámadások áldozata. Hozzáfűzte: a kínai kormány határozottan ellenzi e támadásokat, amint azt is, hogy bárki az internet felhasználásával üzleti titkokat, szellemi tulajdont lopjon. Kína kész a párbeszédre és a konzultációkra az internetbiztonság védelmében - jelentette ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.