Mérgező sáltól tart a dalai láma

A kínaiak állítólag nőket képeztek ki arra, hogy megöljék a dalai lámát. Az interjúban a vallási vezető bevallotta, néha őt is elkapja a hév, ha a környezetében valaki hibát vét.

Az állítólagos merénylettervről a dalai láma a brit Sunday Telegraph című lapnak nyilatkozott. A tibeti vallási vezető szerint kínai ügynökök törhetnek az életére, akik mérgezett sállal és hajjal okozhatják halálát. A dalai lámát tibeti források ugyanis arról tájékoztatták, hogy a kínaiak nőket képeznek ki megmérgezésére. A támadóknak buddhista hívőknek kell kiadniuk magukat, majd megmérgezni a dalai lámát, miközben az áldására várnak.

A dalai láma szóvivője, Cshime Cshokjapa azt mondta, a vallási vezető rendszeresen kap hasonló híreket, s nem tartotta indokoltnak biztonságának megerősítését, habár indiai szakemberek tanácsára már így is komoly biztonsági intézkedések közepette él.

A kínai külügyi szóvivő hétfőn "szenzációhajhászásnak" nevezte, "alaptalannak" és "válaszra sem méltónak" minősítette a feltételezést. A vallási vezető egyébként attól tart, hogy halála után a kínaiak beavatkoznak majd utódja kiválasztásába, így lehet, hogy ő az utolsó dalai láma, és akár az intézmény is megszűnhet. A vallási vezető hozzátette, reméli, megéri még, hogy Peking változtat politikáján, és demokratikus reformokat vezet be a gazdasági sikerek érdekében.

Az interjúban a dalai láma pár személyes dolgot is elárult. Ugyan azt javasolta a kínai vezetőknek, hogy a buddhizmus szelleme szerint próbáljanak meg felülkerekedni a haragjukon, néha azonban ez még neki sem sikerül. – Ha a tanácsadók, titkárok vagy más emberek körülöttem akár egy kis hibát is vétenek, akkor majd szétrobbanok. Dühös vagyok, kiabálok, és odamondok pár kemény szót. De ez csak pár percig tart – mondta a vallási vezető, aki általában meg is bánja az ilyen eseteket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.