Merénylettel fenyegetik a tálibok Afganisztánt

Merényletet hajtanak végre a talibok, ha bárki megközelíti a szavazóhelyiségeket az áprilisi afganisztáni választásokon. A terroristacsoport mai közleménye szerint mindenki, aki részt vesz az eseményen, életveszélyben van.

„Aki a szavazóhelyiségek, az urnák, vagy valamilyen kampányesemény közelébe megy, az életével játszik" – idézi a the Guardian a tálibok mai közleményét. A szélsőséges szervezet képviselői a jövő áprilisi afganisztáni választásokra utalnak, amely az ország történetének egyik legfontosabb eseménye lesz.

Egyre valószínűbb ugyanis, hogy az amerikai és NATO-csapatok az év végén kivonulnak, és Afganisztánnak immáron logisztikai és anyagi segítség nélkül kell a saját lábán megállnia és szembenéznie a a tálibokkal. A nemzetközi jelenlét igencsak megosztotta a lakosságot és a politikai élet képviselőit, a nyomást pedig csak növeli a tálibok fenyegetése.

A választásokra már eddig is aggodalommal tekintettek, hiszen szakértők szerint nem lehet kizárni a választási csalás esélyét, valamint a biztonság kérdése már a fenygetés előtt is nyugtalanságra adott okot.

Elég visszagondolni a 2009-es választásokra, ahol számos „szellemurna" volt. Ezek olyan rendkívül veszélyes területeken felállított szavazóhelyisgek voltak, ahol alig néhány helyi lakos – vagy egyetlen sem – voksolt, mégis több száz szavazatot regisztráltak.

A tálibok már korábban is időpocsékolásnak nevezte az áprilisi választásokat, de a mai közlemény volt az első, amely konkrét fenyegetést tartalmazott.

„Az Afganisztáni Iszlám Emirátus arra biztatja miden állampolgárát, hogy ne váljon az ellenség összeesküvéseinek áldozatává. Bojkottálják teljes mértékben a választásokat, és ne veszélyeztessék a testi épségüket. Ha ennek ellenére valaki mégis részt vesz benne, vállalnia kell a következményeket."

A merényletek eddig sem számítottak ritkaságnak Afganisztánban, amelynek már több választási alkalmazott is áldozatul esett.

A tálib mozgalom neve az arab tálib szóból származik, aminek jelentése: tudást kereső. Eredetileg a koránt tanulmányozó fiatal pastu menekültek, a nemzetközi sajtóban korán-iskolásoknak nevezett fegyveresek hozták létre a szervezetet.

A Talibán első csapatai 1994-ben bukkantak fel Afganisztánban. Bázisukat a Pakisztánba menekült pastuk jelentették. Tulajdonképpen a pakisztáni titkosszolgálatok ötlete volt, hogy a fegyveres szerveződés fedőszervei a radikális muzulmán iskolák legyenek, amelyek a szovjet intervenció idején jöttek létre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.