Merényletsorozat a buddhista szentély ellen

Az indiai Bodh-Gajában több bomba is robbant vasárnap. Két sérült van, a felelősséget még senki nem vállalta magára, de a delhi kormány terrortámadásról beszél.

Több időzített bomba robbant vasárnap Indiában, a buddhizmus egyik kiemelt jelentőségű emlékhelyénél, a Bihar államban fekvő Bodh-Gajában. A merényletsorozatban senki nem halt meg, de a detonációk sok helyütt betörték az ablakokat, aminek következtében ketten megsérültek. A delhi kormány az incidens kapcsán terrortámadásról beszélt. A felelősséget még senki nem vállalta a bombákért.

Bodh-Gaja Buddha megvilágosodásának a helyszíne. Több robbanószerkezet annál a fánál, a bódhifánál detonált, amely alatt a hagyomány szerint Buddha elért a megvilágosodás állapotát. Hatósági bejelentések szerint a bódhifa nem sérült meg.

A támadást vasárnap személyesen Manmohan Szing miniszterelnök is elítélte. Ahogy a politikus fogalmazott, a vallási szentélyek elleni merényletteket India soha nem fogja eltűrni.

A maga háromszázötvenmillió követőjével a hívők számát tekintve a buddhizmus a negyedik világvallás a kereszténység, az iszlám és a hinduizmus után. Indiára a hasonló merényletek nem jellemzőek, de Ázsiában máshol van példa a buddhisták és a muzulmánok közötti feszültségekre. Burmában mostanában a buddhisták többször is muzulmánokra támadtak. A buddhizmusnak Burmában létezik egy markánsan militáns ága, amelynek vezetőjét, a „buddhista Oszama bin Ladenként” tetszelgő Saydaw Wirathu szerzetest 2003-ban le is tartóztatták muzulmánellenes propaganda terjesztése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.