Merénylethullám Ingusétiában

Merényletet követtek el péntek reggel a dél-oroszországi Ingusföldön, de nem a helyi kormány egyik minisztere ellen, mint azt először közölték a hatóságok.

Rendőrségi források először Ruszlan Balajev ingus sport- és idegenforgalmi miniszter elleni támadásról és a politikus haláláról számoltak be, de a helyi kormány sajtószolgálata később cáfolta, hogy Balajev a megtámadott gépkocsiban ült volna.

 Az ingusföldi belügyminisztérium szerint az ismeretlen támadók Acsaluki faluban nyitottak tüzet a miniszter szolgálati autójára, aminek következtében legalább hárman megsebesültek, de az áldozatok kilétéről ellentmondásos hírek érkeztek.

Az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi területeken szakadár iszlamista lázadók rendszeresen követnek el támadásokat a helyi hatóságok ellen. A felkelők az utóbbi időkben tevékenységük súlypontját Csecsenföldről áthelyezték a vele szomszédos Ingusföldre.

A támadás két nappal azután történt, hogy Natalja Esztyemirova neves emberi jogi aktivistát elrabolták a csecsen fővárosból, holttestére pedig néhány órával később Ingusföldön bukkantak rá. Június végén Junusz-Bek Jevkurov ingusföldi elnök ellen követtek el robbantásos merényletet, a politikus súlyosan megsebesült, jelenleg egy moszkvai kórházban ápolják.

Orosz különleges erők járőröznek az ingusétiai Nazranyban
Russian special forces soldiers patrol the blast site injuring Russia's Ingushetia region leader Yanus-Bek Yevkurov in Nazran on June 22, 2009. A roadside bomb critically wounded Yevkurov and killed at least one person, officials said, in an attack which badly hit Kremlin hopes of restoring stability to the Caucasus. AFP PHOTO / KAZBEK BASAYEV
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.