Merényletek Szíriában – fegyvereseket és civileket evakuálnak

Legkevesebb 32 ember meghalt és kilencven megsebesült hétfőn, amikor két bombamerényletet is elkövettek a szíriai Homszban.

Egy gépkocsiba rejtett pokolgép lépett működésbe és egy öngyilkos támadó robbantotta fel magát a szíriai Homsz központjában - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet.

Fotó: Reuters

A hivatalos szíriai hírügynökség, a SANA két autóbombáról közölt jelentést, amely alacsonyabbra teszi az áldozatok számát. E szerint hatan haltak meg, és 37 ember megsebesült.

Ez volt a második jelentős támadás az után, hogy a hónap elején tűzszüneti megállapodás született a városban a lázadók és a kormányerők között. Az ENSZ felügyelete mellett végrehajtott egyezség értelmében 700 felkelő harcos hagyhatta el a családtagjaikkal együtt Homsz utolsó, még a kormányellenes fegyveresek által ellenőrzött negyedét.

Fotó: Reuters

Hasonló alku alapján szállíthatták el a szíriai kormánycsapatok ostroma alatt álló Zabadániból az ellenzéki fegyvereseket, köztük sebesülteket. Az OSDH szerint a még szeptemberben kötött megállapodás keretében 129 harcost és civilt visznek el a libanoni határon fekvő, túlnyomórészt szunniták lakta településről Bejrútba, ahonnan a Vöröskereszt felügyelete mellett repülővel utaznak tovább Törökországba. Zabadáni súlyos károkat szenvedett, amikor júliusban a szíriai kormányerők a velük szövetséges Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezettel együtt támadást indítottak az elfoglalására.

Fotó: Reuters

A város evakuálásával egyidejűleg – ugyancsak az OSDH közlése szerint – 338 civilt menekítenek ki a nagyrészt a felkelők kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíb tartománynak a kormányhadsereg ellenőrzése alatt maradt két utolsó, síita falujából, Fuából és Kefrajából. Őket a török határra szállítják, ahonnan repülőgéppel utaznak tovább Bejrútba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.