Merényletben megölték az afgán titkosszolgálat helyettes vezetőjét

Merényletben megölték szerdán az afganisztáni titkosszolgálat helyettes vezetőjét, legkevesebb 23 ember halt meg, sokan megsebesültek.

Merényletben megölték szerdán az afganisztáni titkosszolgálat helyettes vezetőjét, legkevesebb 23 ember halt meg, sokan megsebesültek a Kabultól mintegy száz kilométerre fekvő Laghman tartomány Mehterlam településén. Az autóba rejtett pokolgép a helyi nagymecset előtti tömegben robbant. Abdullah Lagmáni, az afgán titkosszolgálat második embere a mecsetben mollákkal, vallás- és jogtudósokkal tartott megbeszélést.

A merényletben ugyancsak életét vesztette a tartományi tanács vezetője és súlyosan megsebesült a tartomány kormányzója, Lutfullah Masal. A halottak között magas rangú rendőrtisztviselők is vannak.Zabihulla Mudzsahid, a tálibok egyik szóvivője szerint a támadást egy öngyilkos merénylő követte, aki a feltételezések szerint a mecsetből hozta működésbe az autóba rejtett pokolgépet.

Washingtoni katonai források szerint a tálibok az idei évben egyre veszélyesebb erővé váltak, szinte már rákényszerítik taktikájukat a nyugati szövetséges erőkre. Mint a Washington Post szerdai számában írta: ebben közrejátszik az új parancs is, amely korlátozza az amerikai katonák akcióit, a bombázásokat a civilek lakta körzetekben, s ezt a felkelők kihasználják. Minthogy az amerikai és más NATO-erők a létszámnövekedés ellenére sem tudják mindig megvédeni a helyi lakosságot a tálibok támadásaitól, robbantásaitól, erősödik az afgánok körében az elégedetlenség mind a külföldi katonai jelenléttel, mind a korrupt afgán kormányzattal szemben.

A Pentagon kiszivárogtatásai szerint további 45 ezer katonát kérnének Afganisztánba. Barack Obama elnök olyan időpontban kényszerül döntéseket hozni a katonai stratégiában, amikor hazai vizeken is egyre népszerűtlenebb az afganisztáni háború. A CNN hírtelevízió legutóbbi felmérése szerint az amerikaiaknak immár közel 60 százaléka ellenzi az ázsiai országban zajló harcokat.

Mint az MTI írta, a mostani 57 százalékkal szemben egy hónapja még csak 54, májusban 48, áprilisban pedig csak 46 százalék ellenezte az afganisztáni jelenlétet. A közvélemény-kutatás szerint 62 százalék véli úgy, hogy az Egyesült Államok „nem áll nyerésre” Afganisztánban, és 40 százalékra tehető azoknak az aránya, akik úgy ítélik meg, hogy Washington nem is fogja megnyerni a háborút.A konfliktus kezdete óta az idei év augusztusa volt a legvéresebb hónap az Afganisztánban harcoló amerikai csapatoknak.

A tálib lázadókkal vívott harcok során 51 amerikai katona halt meg. A NATO afganisztáni célkitűzéseit nem befolyásolja az, hogy mi lesz végül  az augusztus 20-án tartott afgán elnökválasztás kimenetele – mondta  szerdán Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár. Egyébként az eddigi részeredmények a  hivatalban levő elnök, Hamid Karzai előnyét mutatják, de fő  kihívója, Abdullah Abdullah volt külügyminiszter szerint súlyos  viszszaélések történtek a szavazás során.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.