Merénylet történhetett a Tienanmen téren

A hatóságok két ujgur gyanúsítottat keresnek azután, hogy egy terepjáró belerohant a tömegbe.

Két gyanúsítottat keresnek a kínai hatóságok azután, hogy a pekingi Tienanmen téren egy terepjáró tegnap belehajtott a turisták tömegébe, és megölt két embert. Rajtuk kívül életét vesztette az a három személy is, aki a kocsiban ült, még 38-an pedig megsérültek. A rendőrök most két olyan embert keresnek, akik az autonóm Xinjiang tartományból érkeztek és – írja a Xinhua hírügynökségre hivatkozva a BBC – a pekingi szállodáktól kérnek felvilágosítást róluk. Eközben egy névtelenséget kérő kormányzati forrrás a Reutersnek azt mondta, a hatóságok előre megtervezett öngyilkos merényletre gyanakszanak.

A Tienanmen teret Pekingben szigorúan őrzik az 1989-es diáklázadás leverése óta. A terepjáró a tér kapujában rohant bele a tömegbe. A két, nem a kocsiban életét vesztő halálos áldozat egyike egy filippínó nő, a másik egy kantoni férfi.

Xinjiang időről időre véres etnikai villongások helyszíne a muzulmán ujgurok és a han kínaiak között. Az erőszak 2009 júliusában hágott a tetőfokára, amikor a tartomány székhelyén, Urumcsiban zavargások törtek ki, az ujgurok tömegével támadtak rá a hanokra, randalíroztak és gyújtogattak. A zavargásoknak 200 halálos áldozatuk és 1700 sérültjük volt. Több ujgurt halálra ítéltek. Kínában a hatóságok rendszerint terroristának nevezik azokat az ujgurokat, akik részt vesznek a zavargásokban.

Idén júniusban a sivatagi Hotan városban tucatnyi, késekkel és botokkal felfegyverzett ujgur rohanta le a helyi rendőrőrsöt. A támadásban 35-en haltak meg. Ezután a pekingi vezetés ígéretet tett arra, hogy rohamrendőröket vezényelnek a tartományba, akik 24 órás készültségben fognak vigyázni a nyugalomra.  Szintén júniusban történt, hogy Magyarországon őrizetbe vették majd kiutasították az Ujgur Világkongresszus (WUC) Németországban élő alelnökét, Ümit Hamitot, mert ellene beutazási és tartózkodási tilalom volt érvényben.

Ujgur foglyok – jelenleg három – a Kuba területén lévő amerikai börtöntáborban, Guantánamón is vannak. Azzal vádolják őket, hogy a Xinjiang függetlenségéért küzdő szélsőséges iszlamista szervezethez, a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalomhoz tartoznak. Guantánamón összesen egyébként 22 ujgur fordult meg: azután, hogy az amerikaiak tisztázták őket a terrorizmus gyanúja alól, a legtöbbjüket egy harmadik országnak – például Albániának – adták ki azok miatt az aggályok miatt, hogy Kínában csak újra elfognák és megkínoznák őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.