Merénylet egy kandahári mecsetben

Robbanás rázta meg az afganisztáni Kandahár egyik mecsetjét csütörtökön. Az épületben éppen egy Hamid Karzai elnök kedden meggyilkolt féltestvérére, Ahmad Wali Karzaira emlékező szertartás zajlott.

Robbanás rázta meg az afganisztáni Kandahárnak azt a mecsetét, ahol épppen Hamid Karzai elnök kedden meggyilkolt féltestvérére, Ahmad Wali Karzaira emlékező szertartás volt. Az öngyilkos merényletben, amelyet a szertartás vége felé követtek el, eddig négy ember vesztette életet, tizenöten pedig megsérültek. A halottak között van a dél-afganisztáni Kandahár tartomány fő vallási elöljárója, Hikmatulla Hikmat is. A detonáció előtt a feltételezett merénylő megpróbált sietve bejutni a városi mecsetbe; amikor a bejáratnál megállították, felrobbantotta magát. Pokolgépét állítólag a turbánjába kötötte.

Ahmed Wali Karzai, az afgán elnök befolyásos testvérét temetik
Afghans pray over the grave of Ahmad Wali Karzai, President Hamid Karzai's brother who was killed by a bodyguard on Tuesday, in his family's ancestral village of Karz, in Kandahar province July 13, 2011. Karzai wept and kissed his dead brother's face as thousands of mourners gathered on Wednesday for the burial of Ahmad Wali Karzai, whose assassination a day earlier has left a power vacuum in Afghanistan's volatile south. REUTERS/Ahmad Nadeem (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)

Hamid Karzai elnök féltestvérét, Ahmad Walit kedden régi családi barátja, saját testőrségének vezetője lőtte le a házában; vele a gyilkosság után szinte azzonnal végeztek. Ahmad Wali Karzai kulcsjelentőségű, ám igen ellentmondásos alakja volt a NATO tálibok elleni harcának. Széles körben elterjedt róla, hogy vagyona egy részét kábítószer-kereskedelemből szerezte. Amerikai tisztségviselők megerősítették, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az elmúlt nem egész tíz évben több millió dollárt fizetett Ahmed Wali Karzainak azért a segítségért, amelyet a tartományi elöljáró az amerikai titkosszolgálatnak és a különleges erőknek nyújtott, egyebek közt magánhadserege révén. Hamid Karzai fivére megölése után a helyére, a kandahári tartományi tanács élére azonnal kinevezte egy másik fivérét, hogy elkerülje hatalmi vákuum kialakulását.

Hamid Karzai egyébként szerdán elutazott Kandahárba, ahol részt vett féltestvére temetésén, de a csütörtöki szertartás idején már nem volt a városban. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.