Menteni próbálják a szerb kormányt

A sztrájkok és az elszegényedés miatt ingatag szerb belső helyzet tovább mélyíti a belgrádi kormány válságát. Mladjan Dinkic miniszterelnök-helyettes alkalmatlanságra hivatkozva lemondásra szólította fel Mirko Cvetkovic kormányfőt.

Dinkic, aki egyúttal gazdasági miniszter is, közölte, hogy nem vesz részt a kormányüléseken. A Novosti című napilap mindazonáltal idézte Cvetkovicot, aki azt mondta, hogy nem tervezi lemondását, és hozzáfűzte, ha egyes minisztereknek ez nem tetszik, távozhatnak a kormányból.

Ha Dinkic és G17 Plus nevű pártja kilépne a kabinetből, a kormánynak megszűnne a parlamenti többsége.

"Teljesen mindegy, ki áll a kormány élén" - jegyezte meg a Danas című lap pénteken. A döntések ugyanis a koalíciós partnerek pártvezetőit illetik, ők pedig a hét végén tárgyalnak arról, hogy esetleg a kabinet alapos átalakításával megmentsék a kormányt.

Dinkic azzal vádolta a többi kormánypártot, hogy "tehetségteleneket és talpnyalókat" jelöltek minisztereknek. Sasa Dragin agrárminiszternek a tej és a tejtermékek hónapok óta tartó szűkös felhozatala miatt le kellene mondania, de Djinkic másoknak is a visszavonulást javasolta.

Szerbiában bő egy év múlva lennének a soros választások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.