Mentálisan beteg izraelieket tarthat fogva a Hamász

A Hamász szélsőséges palesztin szervezet fogságában tarthat két izraeli állampolgárt a Gázai övezetben - közölte az izraeli közszolgálati rádió csütörtök reggel, az országban eddig bizalmasnak nyilvánított információkra hivatkozva.

A Gázai övezetet irányító szervezet egyik foglya a huszonnyolc éves, etióp származású Ávrahám Mangisztó, aki az övezet melletti Askelónban lakott.

A Hamász milicistái menetelnek egy Izrael-ellenes felvonuláson Gázában július 8-án
A Hamász milicistái menetelnek egy Izrael-ellenes felvonuláson Gázában július 8-án
Suhaib Salem / Reuters

A sajtó szerint máig tisztázatlan okokból - saját elhatározásából - tavaly szeptember kilencedikén, a Hamász elleni nyári izraeli hadművelet befejezése után átkelt a Gázai övezetet elválasztó kerítésen. Az izraeli határőrök nem lőttek rá, mivel láthatóan fegyvertelen volt, bár többször felszólították, hogy forduljon vissza, de erre nem reagált.

Mangisztó - aki a szakértők szerint mentálisan nem egészséges - ezt követően eltűnt. Bátjya, Yalo Mangisztó úgy véli, az izraeli hatóságok későn cselekedtek, és hiába jelezték annak idején öccse eltűnését, sokáig nem történt semmi. „Elegünk van. A nyilvánosság elé lépünk. Aznap, amikor eltűnt, valaki felhívott a Shin Bet biztonsági szolgálattól vagy a rendőrségtől, és közölték, hogy az öcsém Gázában van” - idézi a Guardian Yalo Mangisztót, aki szerint máshogy állnának a hatóságok a fogságban lévő izraelihez, ha fehér lenne.

A Hamász katonai szárnyától azt szivárogtatták ki, hogy Mangisztót elengedték, és egy csempészetre használt alagútban szabadon távozott Egyiptom irányába, de ezt az értesülést Izraelben kétségbe vonják, s sorsáról a katonai hírszerzés próbál információt szerezni.

A másik, valószínűleg április óta szintén a Hamász fogságában lévő izraeli nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint egy arab izraeliről van szó, aki a határon lévő Erez kibuc földjeinél lépte át a gázai határt. A múltban már többször oda-vissza közlekedett az övezet és Izrael között, és a hadsereg illetékesei szerint szintén mentálisan gondokkal küzd.

A Hamász az utóbbi hónapokban számos alkalommal utalt arra, hogy nem csak két katona holttestének maradványai vannak a birtokában a tavalyi Erős Szikla hadművelet óta, hanem más "ütőkártyái" is vannak egy jövendő fogolycsere-tárgyaláshoz, de konkrét információkat nem szolgáltatott a kérdésben.

Az izraeli hadseregben már régóta tudnak a két izraeli állampolgár Gázába távozásáról és valószínű fogva tartásáról, de csak csütörtök reggel oldották fel az üggyel kapcsolatos hírzárlatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.