Mennykővel fenyeget Észak-Korea

Elkezdték feltölteni üzemanyaggal Észak-Koreában azt a nagy hatótávolságú rakétát, amelynek felbocsátását április 4-8. között tervezik – jelentette csütörtökön a CNN hírtelevízió egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselőre hivatkozva.

Szakértők szerint a rakéta három-négy napon belül lesz kész a felbocsátásra.

Észak-Korea korábban bejelentette, hogy a nagy hatótávolságú  rakétával műholdat fog Föld körüli pályára állítani polgári célú  űrkutatási programja keretében. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azonban azt gyanítja, hogy a rakétaindítás célja valójában magának a rakétának kipróbálása.

A szóban forgó, három fokozatú Taepodong-2 típusú rakéta  Észak-Korea legnagyobb teljesítményű ballisztikus rakétája. A  kommunista ország északkeleti partján lévő Muszudan-ri indítóállást  amerikai műholdak pásztázzák, míg a Japán-tengerben rakétakövetési  rendszerrel felszerelt amerikai, dél-koreai és japán hadihajók várják az indítást. Japán korábban közölte, hogy lelövi a rakétát vagy annak alkotó elemeit, ha veszélyeztetni fogják területét.

Phenjan később azt ígérte, erre válaszul „tüzes mennykőcsapást” szabadít Japánra. Az észak-koreai hadsereg megtorlásról szóló fenyegetését a KCNA hivatalos hírügynökségen keresztül tette közzé. Eszerint a hadsereg felkészült arra, hogy esetleg megpróbálják elfogni a kilőtt Taepodong-2 rakétát. A kommüniké egyúttal hangsúlyozta: Észak-Koreának elidegeníthetetlen joga egy űrprogram kifejlesztése.

Washington, Szöul és Tokió korábban fogadkozott, hogy rakétaindítás esetén azonnal az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet, ugyanis a BT 2006-os határozata tiltja Észak-Koreának a kísérletezést ballisztikus rakétákkal.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.