Mennek a grúzok Szocsiba

A döntést „sportszerűségi megfontolásokból”, hozta meg csütörtökön a kaukázusi szovjet utódállam olimpiai bizottsága.

Ott lesznek a 2014-es téli olimpián Szocsiban a grúz sportolók. Az erről szóló döntést egyhangú szavazással hozta meg csütörtökön a kaukázusi szovjet utódállam olimpiai bizottsága. „Sportszerűségi megfontolásokból” határoztak így – közölte a testület elnöke, az 1992-es barcelonai játékok birkózó bajnoka, Leri Habelov, aki egyszersmind bejelentette, hogy hamarosan a hivatalos jelentkezést is elküldik.

A grúz sportolók részvétele a szocsi játékokon sokáig kétséges volt. Oroszország és Grúzia ugyanis máig nem állította helyre a diplomáciai kapcsolatokat, amelyeket Tbiliszi az után szakított meg, hogy 2008 augusztusában háború tört ki a két ország között, majd Moszkva elismerte a hivatalosan a kaukázusi államhoz tartozó két szakadár köztársaság, Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét. A tbiliszi kormányzat képviselői többször is a játékok bojkottjára szólítottak fel, Oroszországot azzal vádolták, hogy törvénytelenül szállít építőanyagot Abháziából a régió közvetlen közelében zajló olimpiai beruházások helyszíneire, sőt még a 2014-es játékok áthelyezéséért is nemzetközi kampányt indítottak.

Valamelyest enyhült azonban a feszültség, miután a tavaly októberi választásokon Bidzina Ivanisvili Grúz Álom nevű pártja szerezte meg a parlamenti többséget, a politikus pedig a miniszterelnöki székbe került. Bár az államfői poszton a Moszkvával szemben harcias politikát folytató Mihail Szaakasvili maradt, Tbiliszi Oroszország-politikája békülékenyebbé vált. Ivanisvili – noha maga is „megszállóknak” tartja az Abháziát és Dél-Oszétiát segítő oroszokat – fontos feladatának tekinti a kapcsolatok normalizálását Moszkvával, és már többször is jelezte, hogy az olimpiai részvétel nélkül ez nem lehetséges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.