Menetrendet ír Izraelnek az EU

A telepépítkezések befagyasztása, palesztin állam az 1967-es határok szerint, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal – szerepel állítólag a francia és a brit külügy közös elképzelései között, amelyeket állítólag Németország is támogat. Izrael egyelőre csak attól fél, hogy zavarba hozzák.

Az Európai Unió új, részletes béketervet dolgoz ki az izraeli-palesztin tárgyalások újrakezdésére az izraeli választások után - írta vasárnapi számában a Jediót Ahronót. A jeruzsálemi diplomáciai forrásokra hivatkozó izraeli lap cikke szerint a terv célja a palesztin állam megteremtése az 1967-es határvonalak alapján, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal. Az egyértelmű időrendet is tartalmazó terv 2013-ban az összes alapvető kérdésben lezárná a tárgyalásokat. A január 22-én zajló izraeli választások utáni új kormány megalakulását követően, márciusban ismertetendő terv tartalmazza a telepesek építkezéseinek befagyasztását.

A Németország által is támogatott kezdeményezést a lap szerint a brit és a francia külügyminisztérium hozza tető alá, és a teljes Európai Unió is elfogadhatja. „A színfalak mögött komoly munka folyik" - idézett a lap egy magas rangú izraeli politikai vezetőt. „Az európaiak nem tudnak ránk erőszakolni egy egyezményt, de bizonyosan zavarba hozhatnak minket" - tette hozzá. „Ésszerűen feltételezhető, hogy a palesztinok elfogadnak egy efféle rendezést. De Izraelnek nehéz lesz ezt megtennie, s így sarokba szoríthatnak minket" - mondta.

Megfigyelők szerint már régóta esedékesek voltak a nemzetközi erőfeszítések a 2010 szeptembere óta szünetelő közvetlen béketárgyalások felújítására.

Cipi Livni ellenzéki jelölt és volt külügyminiszter szombaton az európai béketervre utalhatott, amikor kijelentette, hogy márciusban a világ egy béketervet tesz az asztalra. „Vagy ránk erőszakolnak egy tervet, vagy mi kezdeményezzük a sajátunkat" - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.