Menetrend Afganisztán átadásáról

Afganisztánnak 34 tartománya közül kilenc déli, illetve keleti tartományban összpontosul a tálib lázadókhoz kötődő erőszak. A David Petraeus, az afganisztáni nemzetközi erők amerikai parancsnoka készített terv szerint a nyugati Herát tartományt gyorsan visszaadnák az afgán kormánynak, míg a déli Kandahár és Hilmend még legalább két évig a NATO-erők kezén maradna.

David Petraeus, az afganisztáni nemzetközi erők amerikai parancsnoka készített egy tervet arra vonatkozóan, hogy milyen menetrendben adnák át a tartományok feletti ellenőrzést az afgán nemzeti hadseregnek - írta hétfőn a Times brit napilap.

Petraeus ezt a menetrendet a NATO november 19-ei lisszaboni csúcstalálkozóján fogja bemutatni az észak-atlanti szervezet vezetőinek. Eszerint az amerikai tábornok térképén vannak olyan "zöld" övezetek, amelyek feletti ellenőrzést már hat hónap múlva átadnák az afgán erőknek.

Afganisztánnak 34 tartománya van, amelyek közül kilenc déli, illetve keleti tartományban összpontosul a tálib lázadókhoz kötődő erőszak. A térkép szerint a nyugati Herát tartományt gyorsan visszaadnák az afgán kormánynak, míg a déli Kandahár és Hilmend még legalább két évig a NATO-erők kezén maradna.

A Times által idézett nyugati diplomaták szerint Petraeus titokban akarta tartani a menetrendet, mivel annak nyilvánosságra hozatala megváltoztathatja a tálibok célpontjait. Petraeus Lisszabonban várhatólag megerősíti a fokozatos hatalomátadás elvét, és Barack Obama amerikai elnök elköteleződését a kivonulásra 2011 júliusától kezdődően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.