Meneteléssel hirdetik a békét

Harminc aktivista szelte át az Észak- és Dél-Korea közti demilitarizált övezetet a béke nevében. Sokak szerint azonban épp hogy így váltak a phenjani propaganda részévé.

„Felháborító, hogy teljes mértékben ignorálták az észak-koreai emberek, különösen a nők szenvedését" - jegyezte meg az Észak-Koreai Szabadság Koalíció nevű szervezet feje, Suzanne Scholte, aki szerint a harminc nő menetelésének így nem sok értelme volt.

Az aktivisták azonban máshogy látják, ők igazi sikernek élték meg, hogy békésen átsétáltak a két Korea között elterülő demilitarizált övezeten. A Gloria Steinem amerikai feminista által szervezett menet a Nobel-békedíjas libériai Leymah Gbowee és az északír Mairead Maguire részvételével vasárnap reggel Észak-Koreából indult el gyalog,  a dél-koreai hatóságok pedig buszt küldtek értük, amivel a fegyvermentes övezet széléig utaztak.

Többen azonban kritikával illették az akciót, mivel a nők jó néhány napot eltöltöttek a Kim Dzsong Un által vezetett országban, mégsem bírálták az ottani rendszert. Dr. Lee Ae-ran észak-koreai disszidens a BBC-nek azt mondta, a nők a phenjani rezsim azon nézőpontját promotálták, mely szerint a két Korea szétválásának az Egyesült-Államok és Dél-Korea az oka. „Ez elvileg egy békemenet, de szó sincs itt békéről. Kim Dzsong Un nukleáris ambíciója és a Dél-Korea elleni ellenséges lépései megakadályozzák a békét" - mondta.

"Ha valóban érdekelné őket, akkor inkább az Észak-Korea és a Kína közti határon sétáltak volna át, amely sokkal veszélyesebb a demilitarizált zónánál" - idézi a CNN Suzanne Scholtét. Azok a nők, akik átlépik a kínai határt, gyakran szexrabszolgaként végzik, vagy eladják őket feleségnek. Az észak-koreai nők helyzete az országban sem könnyű, a disszidensek beszámolói szerint a fogolytáborokban rendszeres az őrök vagy a rabtársak által elkövetett nemi erőszak és a bántalmazás. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.