Menesztették az amerikai nukleáris erők parancsnokát

Michael Carey tábornokot „bizalomvesztés” miatt váltották le. Három napon belül ő a második magas rangú amerikai katonatiszt, akinek távoznia kell.

Bizalomvesztés miatt leváltották az amerikai légierő interkontinentális ballisztikus rakétáiért felelős parancsnokát - közölte pénteken a Pentagonra hivatkozva az amerikai média.       

Michael Carey tábornok menesztéséről James Kowalski tábornok, az amerikai légierő globális csapásmérésért - a rakéták  mellett a hadászati bombázókért - felelős parancsnoka döntött. A hadászati rakétaerők élére ideiglenesen Jack Weinstein tábornokot nevezték ki.

Carey leváltásának okaként a légierő a kétcsillagos tábornok  személyes magatartását nevezte meg, amelyre egy ideiglenes  megbízatással kapcsolatban belső ellenőri vizsgálat derített fényt. A légierő szóvivője szerint az ügyben - amely nem veszélyeztette a rakétaerők harckészültségét és nem is szexuális vonatkozású - még  nem zárult le az eljárás.

A hét folyamán másodszor bocsátanak el olyan amerikai katonai  vezetőt, aki az amerikai nukleáris erőkért felelős. Szerdán Tim Giardina ellentengernagyot, a légierő és a haditengerészet  atomarzenálját felügyelő stratégiai parancsnokság vezetőjének helyettesét távolították el, aki ellen hazárdjáték miatt eljárás indult. Ő hamis zsetonokkal próbált meg játszani egy iowai kaszinóban.

A Carey tábornok parancsnoksága alatt álló alakulat, a huszadik  légi hadsereg három támaszponton 450 interkontinentális ballisztikus  nukleáris rakéta kezeléséért - elnöki parancs esetén a bevetéséért - felelős.

Az amerikai légierő ezen alakulatánál áprilisban súlyos és  sorozatos szabályzatsértések miatt 17 tisztet függesztettek fel. Az  érintettek egy márciusi ellenőrzés során lepleződtek le a légierő egyik bázisán, az észak-dakotai Minotban. A vizsgálat azután  kezdődött, hogy egy hadgyakorlaton az ott szolgálatot teljesítő katonák az ellenőröktől gyenge, D osztályzatot kaptak a Minuteman  III típusú interkontinentális ballisztikus nukleáris rakéta  felbocsátásának szimulálására.

Mint kiderült, a 150 fős rakétázó alakulatnál több alkalommal  megszegték a biztonsági előírásokat - legkevesebb egy alkalommal  tudatosan is -, és sorozatban nem adták meg az előírt tiszteletet a  feljebbvalóiknak. A légierő tájékoztatása szerint az esetek a  nukleáris csapásmérő kapacitást nem veszélyeztették.

Mark Welsh tábornok, a légierő vezérkari főnöke szenátusi  meghallgatásán kijelentette, hogy a felfüggesztetteknél inkább a  személyes hozzáállással, mintsem a szakmai felkészültséggel volt  gond.

A 17 tiszt egyidejű felfüggesztése példátlan eset volt az  amerikai légierő történetében. Rajtuk kívül, ugyancsak Minotban,  eljárás indult egy tiszt ellen az indítási kódok titkosságának  tudatos veszélyeztetése miatt. A légierő szerint a kódok nem  szivárogtak ki.

A Minuteman III-asok a légierő legnagyobb hatóerejű nukleáris  rakétái. A fegyvernem Észak-Dakotán kívül Montana és Wyoming  államban is állomásoztat ilyen csapásmérő eszközöket.

Bruce Blair, a Princetoni Egyetem kutatója, aki a hetvenes  években maga is a nukleáris rakétaegységeknél szolgált, úgy  vélekedett, hogy a légierő nukleáris fegyvereit kezelő egységeknél  megmutatkozó fegyelmezetlenség azzal magyarázható, hogy azok a  hidegháború befejeződése óta feleslegesnek érzik magukat és  demoralizálódtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.