Menesztették a cseh igazságügyminisztert

Szerdán Petr Necas cseh kormányfő javaslatára Václav Klaus elnök váratlanul leváltotta Jirí Pospísilt, az igazságügyi tárca eddigi vezetőjét.

A miniszterelnök azzal indokolta kabinetje egyik legnépszerűbb tagjának gyors menesztését, hogy a miniszter egymillió koronával több pénzt kért a jövő évi büdzsé tervezetében, s ezzel megsértette a költségvetési fegyelmet.

Döntését még koalíciós partnere, a TOP 09 elnöke is bírálta: - Szomorú és egyben aggasztó, hogy a szakmaiság és az igazságos megítélés nyilvánvalóan a háttérbe szorult. A minisztert bátor embernek tartom, s nyilván akadtak, akik saját magukra nézve, veszélyesnek tartották karakán munkálkodását. Ezért kellett kinyírni őt – nyilatkozta Karel Schwarzenberg pártelnök.

Politikai elemzők szerint a miniszternek azért kellett távoznia, mert több olyan ügyészt váltott le különböző posztokról, akik akadályozták a Petr Necas vezette Polgári Demokrata Párt (ODS) – amelynek egyébként a távozó miniszter is tagja - holdudvarába tartozó személyek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.